'Ik kijk graag naar Frenkie de Jong, ben zelf meer een soort type-Van de Beek'

'Ik kijk graag naar Frenkie de Jong, ben zelf meer een soort type-Van de Beek'

Gepubliceerd: vrijdag 15 oktober 2021 om 11:05vr 15-10-2021 om 11:05

De pas achttienjarige Levi Smans gaat als de bliksem bij VVV-Venlo. In het elftal van Jos Luhukay is hij een van de blikvangers en het is niet voor niets dat ESPN-verslaggever Hans Kraay jr. zich al eens positief over hem uit heeft gelaten. Smans had zelf niet verwacht dat zijn ontwikkeling zo rap zou gaan.

Het was de afgelopen weken even aanpoten voor Smans, die steeds meer ogen op zich gericht weet. De belangstelling in hem neemt toe. De middenvelder van VVV neemt rustig de tijd om alles te laten bezinken. "Het is nog steeds niet helemaal geland, maar langzaam begin ik er wel aan te wennen. Het gaat echt heel snel, ik speel veel en krijg gelukkig de kans", zegt Smans tegen VoetbalPrimeur. "Dat had ik niet verwacht, nee. Ik had verwacht dat het wat meer in stapjes zou gaan, dat ik eerst alleen zou meetrainen en mijn wedstrijden bij de O21 zou spelen. Maar het kwam allemaal ineens heel snel op me af. De trainer vindt dat ik hard werk en goede dingen laat zien, daarvoor wilde hij me belonen."

Smans streek vorig jaar neer in Venlo, al was De Koel zeker geen onbekend terrein voor hem. Hij speelde er al kort in de jeugd, maar besloot terug te keren bij amateurclub SHH om zijn school af te maken. "Ik heb bij SHH tot mijn tiende gespeeld en ben toen overgestapt naar VVV. Bij de overgang naar O13 heb ik besloten om me op mijn school te focussen en daarom ben ik teruggegaan."

'VVV was overtuigd'
Een jaar voor zijn terugkeer liep Smans al stage in Venlo. VVV probeerde hem binnen te hengelen, maar kreeg nul op het rekest. "Ik ging toen van VWO naar HAVO. Het was heel lastig om van school te switchen en wilde echt mijn school afmaken. Het was een hoop geregel met vakken inhalen die ik niet heb gehad, cijfers van VWO die over moeten worden gezet naar HAVO etc.. Dat bleek heel moeilijk. Toen ik later mijn HAVO-diploma haalde, kwam VVV nog een keer en heb ik daar een training meegedaan. Door corona lag ineens alles eruit, maar toch werd ik twee maanden later gebeld dat ze overtuigd waren en ik aan mocht sluiten bij de O18."

Smans maakte afgelopen zomer een reuzenstap richting het eerste elftal van Luhukay. Even wennen dus, al gaat het hem goed af. "Bij de amateurs trainden we twee keer per week en speelden we op zaterdag een wedstrijd. Nu trainen we vijf keer per week, dat is wel een groot verschil. In het begin was dat wennen, maar dat gaat wel snel. Nee, ik heb nauwelijks last gehad van blessures. Je hoort wel eens dat sommige spelers daar last van hebben, maar ik had dat niet."

Smans drukte vrijwel direct zijn stempel op VVV. Hij loopt gemiddeld twaalf à dertien kilometer per wedstrijd en is een echte kilometervreter. Het leverde Smans een mooi compliment van Kraay jr. op ("Levi Smans, die jongen kan wel voetballen"). "Dat heb ik ook gehoord, ja. Dat is heel leuk om te horen, vooral als het van hem komt. Het is niet de minste die het zegt, dus ik denk dat ik dan wel iets goed doe. Soms lees ik wel dingen over mezelf, maar vaak krijg ik het doorgestuurd van vrienden en familie."

Smans kijkt graag naar spelers waar hij van kan leren. Beelden van Frenkie de Jong komen in huize Smans regelmatig voorbij. "Gewoon om zijn manier van spelen: hoe hij wegdraait, zijn durf, echt een prachtige voetballer. Ik denk dat ik iets aanvallender ben ingesteld dan Frenkie, ik ben meer een soort type-Van de Beek in zijn Ajax-tijd. Ik ben natuurlijk nog lang niet op zijn niveau, maar qua speelstijl lijken we wel op elkaar."

"De Premier League vind ik een mooie competitie om naar te kijken. Ik keek vroeger veel naar FC Barcelona, maar dat is een stuk minder interessant nu Messi weg is. Met Paris Saint-Germain heb ik helemaal niets. Zoveel supersterren in een elftal, ik denk niet dat dat tot succes kan leiden", zegt hij eerlijk.

Contractvoorstel
Hoewel Smans steeds meer indruk maakt bij VVV, is hij een van de weinige spelers zonder profcontract. Hij speelt op amateurbasis in De Koel. Naar verwachting komt daar snel verandering in. "VVV komt binnenkort met een voorstel."

Een aantal clubs uit de Eredivisie zou Smans al op de loer hebben. "Daar weet ik zelf niets vanaf, maar daar hou ik me ook niet mee bezig en laat ik over aan mijn zaakwaarnemer Juul Heldens van Forza Sports Group."

"Ik focus me gewoon op VVV. Het is allemaal nieuw voor me, dus ik wil hier lekker spelen en dan kijk ik daarna wel verder. Ik wil het maximale eruit halen, dus het zou mooi zijn om op termijn de stap naar de Eredivisie te maken. Of promoveren met VVV, dat zou helemaa geweldig zijn."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws