Driessen begrijpt plan Van Gaal niet: 'De KNVB moet het niet toestaan'

Driessen begrijpt plan Van Gaal niet: 'De KNVB moet het niet toestaan'

Gepubliceerd: vrijdag 15 oktober 2021 om 08:40vr 15-10-2021 om 08:40

Laatste update: vrijdag 15 oktober 2021 om 09:07vr 15-10-2021 om 09:07

Bondscoach Louis van Gaal gaf aan over te willen stappen naar 5-3-2 wanneer het Nederlands elftal zich geplaatst heeft voor het WK. Chef voetbal Valentijn Driessen van De Telegraaf vindt dat de KNVB daar voor moet gaan liggen.

Nederland speelt momenteel 4-3-3, maar volgens Van Gaal alleen omdat er te weinig tijd is om 5-3-2 in te slijpen. Driessen vindt niet dat Van Gaal af moet stappen aan het systeem waar Nederland groot mee is geworden. 'Met Oranje hoopt de bondscoach zich op verzoek van de internationals met 4-3-3 te kwalificeren voor het WK', schrijft Driessen in zijn column voor De Telegraaf.

'In Qatar wil hij de boel omgooien naar 5-3-2. Volgens Van Gaal hoeft hij spelers niet van de transformatie te overtuigen. Ze geloven in hem. Als ware hij de messias. 5-3-2 is zijns inziens op het lijf van de internationals geschreven. En als het niet draait – zoals vaak op het bronzen WK 2014 in Brazilië – dan heeft hij het 4-3-3 achter de hand om het half verdronken kalf te redden', vervolgt Driessen.

Driessen denkt dat er nog een hoop discussie zal ontstaan over het systeem en wijst op de rol van Van Gaal. 'Van Gaal is als bondscoach ambassadeur van het Nederlandse voetbal. De KNVB zou het niet moeten toelaten dat hij de identiteit van ons voetbal structureel verloochent en te grabbel gooit. Maar wat valt er van directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma te verwachten? Weinig tot niets.'

'Hij liet zich tijdens het EK wegsturen door toenmalig bondscoach Frank de Boer met wie hij wilde filosoferen over Oranje. Hoogma was niet welkom omdat hij niet in de Oranje-bubbel zat. Deze Hoogma smeekte Van Gaal op z'n blote knieën om het bondscoachschap te aanvaarden. En hij stond Erwin van de Looi als coach van Jong Oranje toe om met onze grootste talenten te experimenteren met een 4-2-2-2-systeem. Oranje speelt met Van Gaal op het WK dus 5-3-2 om met 4-3-3 te ontsnappen aan uitschakeling', besluit Driessen.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Nederland Nederland

Poll

Eens met Driessen?

Ja
28%
Nee
72%
(2895 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws