Kraker met levensgrote financiële belangen: Ajax nu al 30 miljoen voor op PSV
We zijn op één kwart van het Eredivisie-seizoen beland en het is tijd voor een krachtmeting tussen de titelhouder en de grote uitdager: Ajax-PSV. Blijft het verschil tussen de nummers één en twee van Nederland één punt, zet Ajax zijn Eindhovense rivaal op vier punten of wipt PSV juist over de Amsterdammers heen? Hoe belangrijk het antwoord op die vraag is, blijkt wel uit de miljoenen die op het spel staan bij deze topper. VoetbalPrimeur zet de belangrijkste cijfers op een rij.
Europese startpremie
Misschien kan Nederland binnenkort twee clubs rechtstreeks de Champions League in sturen, maar vooralsnog is alleen de Eredivisie-kampioen spekkoper. Ajax hoefde zich niet druk te maken om voorrondes en kon in september direct de startpremie van 15,64 miljoen euro bijschrijven. PSV moest in de zomermaanden drie voorrondes overleven om datzelfde bedrag te incasseren, maar struikelde over de laatste horde: de Eindhovenaren hielden nog 5 miljoen over aan hun voorrondecampagne, maar moesten het doen met een Europa League-premie van 3,63 miljoen.
Tv-gelden en coëfficiëntafhankelijke premie
Deze twee factoren maakten het verschil tussen beide Nederlandse clubs nóg groter. Ajax is de enige Nederlandse vertegenwoordiger in de Champions League en krijgt daardoor de volle honderd procent van het geld dat in de tv-pot voor Nederlandse clubs is gereserveerd. Hierin zit in totaal 300 miljoen: hoeveel Ajax krijgt, hangt af van het aantal Champions League-wedstrijden dat het uiteindelijk zal spelen. PSV heeft het rijk ook alleen in de Europa League, maar de tv-pot in dat toernooi bedraagt 'slechts' 139,5 miljoen euro. Wat wel vaststaat, is dat Ajax 20,5 miljoen mag bijschrijven op basis van zijn Europese prestaties in de laatste tien seizoenen en PSV 3,6 miljoen.
Europese recette
Ook de kaartverkoop brengt voor Ajax meer geld in het laatje dan voor PSV. Waar het Philips Stadion tijdens de Champions League-voorrondes voor maximaal twee derde gevuld mocht worden, kon Ajax Besiktas en Borussia Dortmund in een volgepakte Johan Cruijff Arena ontvangen. Hoeveel dit kan schelen voor de Nederlandse clubs, weten we sinds de coronapandemie.
PSV hield aan zijn vorige Europese seizoen mét publiek (2019/2020, eerst Champions League-voorrondes, daarna Europa League-poulefase) 2,3 miljoen euro aan recettes over. Ajax kwam in datzelfde seizoen uit in de Champions League-voorrondes en -groepsfase en in één knock-outronde in de Europa League: goed voor liefst tien miljoen aan recettes. Het is nog afwachten wat dit Europese seizoen verder gaat brengen, maar het lijkt erop dat Ajax weer een veelvoud aan kaartverkoop gaat verdienen, ten opzichte van PSV.
Bonussen per Europees punt en bereiken knock-outronde
Verder pakt Ajax circa 930 duizend euro per behaald punt (2,8 miljoen per overwinning) in de groepsfase en staat het op het punt om een volgende superbonus te pakken: 9,6 miljoen voor het bereiken van de knock-outfase. PSV moet het doen met 210 duizend euro per punt (maakt 630 duizend per zege). Als ze eerste worden in hun Europa League-poule, levert dat 2,3 miljoen euro op voor de Eindhovenaren: 1,1 miljoen voor de koppositie, plus 1,2 miljoen voor het bereiken van de achtste finales.
Een tweede plek kan uiteindelijk datzelfde bedrag opleveren, maar dan moet PSV wel een omweg nemen (550 duizend voor plek twee, 500 duizend voor deelname aan de extra knock-outronde en eventueel dus 1,2 miljoen voor het halen van de laatste zestien. En mocht PSV als derde in zijn poule eindigden, dan wacht een tussenronde in de Conference League, met als inzet de achtste finales van dat toernooi: goed voor gegarandeerd drie ton en bij succes zes ton extra.
Conclusie
Om een lang verhaal kort te maken: het moge duidelijk zijn waarom Nederlandse clubs liever direct de Champions League in gaan dan dat ze aangewezen zijn op de voorrondes, met het risico op Europa League-voetbal en de bijbehorende kruimels. PSV heeft dit seizoen de financiële slag eigenlijk al verloren van Ajax, gezien het astronomische verschil tussen de Champions League- en Europa League-miljoenen. Ajax staat - tv-gelden en recettes nog niet meegerekend - al op 44,5 miljoen en heeft de achtste finale-bonus van 9,6 miljoen voor het grijpen, PSV heeft tot dusver 13 miljoen aan bonussen en premies bij elkaar gespeeld en moet alle zeilen bijzetten om niet op de Conference League aangewezen te zijn.
Beide clubs hebben de Champions League-inkomsten eigenlijk even hard nodig. Ajax moet zijn on-Nederlands dure huishouding financieren, terwijl PSV tijdens de coronapandemie meer dan de helft van zijn eigen vermogen zag verdampen. Zolang er nog maar één direct Champions League-ticket in de Eredivisie te verdelen is, is het verschil tussen plek en één dus levensgroot. Zondagmiddag, 16.45 uur, dan moet het gaan gebeuren.
(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)