Overmars heeft spijt en legt taken bij omstreden cryptobedrijf per direct neer

Overmars heeft spijt en legt taken bij omstreden cryptobedrijf per direct neer

02-11-2021 11:56 Laatste update: 11:58
119

Marc Overmars heeft zijn werkzaamheden voor een omstreden cryptobedrijf met onmiddellijke ingang gestaakt. Dat laat een woordvoerder van Ajax weten aan Het Parool en BNR. Bij het bedrijf Xpose Protocol gingen miljoenen euro's in rook op.

Overmars verbond dit voorjaar zijn naam aan Xpose Protocol, net als onder meer rapper Boef en voetballers als Ivan Rakitic (Sevilla) en Oleksandr Zinchenko (Manchester City). De Ajax-directeur had een officiële functie als 'adviseur'.

De koers van de cryptomunten die het bedrijf verhandelde liep snel op, maar ook weer snel terug. Na de lancering in mei bedroeg de totale waarde van de munt 120 miljoen euro. Daar is nog zeven ton van over. Vorige week kondigde Xpose Protocol aan de stekker eruit te willen trekken. Wiskundige Bert Slagter van de website LekkerCryptisch sprak in Het Parool van 'één grote scam'.

Overmars heeft zijn werkzaamheden inmiddels gestaakt. In een toelichting via een woordvoerder laat de Ajax-directeur weten dat hij 'zich vooraf beter in de zaak had moeten verdiepen'. De raad van commissarissen van Ajax wil niet reageren op vragen van Het Parool.

"Je ziet wat er gebeurt", reageert hoogleraar sport en recht Marjan Olfers in de Amsterdamse krant. "De ogen zijn erop gericht en Ajax wordt in verband gebracht met iets dat lijkt op een piramidespel. Ik vraag me af wat het wegingskader is op basis waarvan Ajax dit soort nevenfuncties accordeert."