Ajax-aanwinsten: man van 13 miljoen moet geduld hebben, keepers laten zich zien

Ajax-aanwinsten: man van 13 miljoen moet geduld hebben, keepers laten zich zien

Ajax haalde afgelopen zomer vier nieuwe spelers binnen. Hoe staat het er na de eerste maanden van het seizoen voor met de Amsterdamse aanwinsten? VoetbalPrimeur maakt de balans op.

Mohamed Daramy, gekocht van FC Kopenhagen
Drie dagen voor het sluiten van de transferwindow kwam de Deense aanvaller naar Ajax. De Amsterdammers hadden hun pijlen eigenlijk gericht op Kamaldeen Sulemana, maar die deal ketste af. Directeur Marc Overmars legde uiteindelijk een bedrag van twaalf miljoen euro op tafel voor Daramy, wat met bonussen nog kan oplopen tot dertien miljoen. Erik ten Hag sprak van 'een welkome aanvulling op de Ajax-selectie'. "Zijn snelheid hebben we nodig, aan beide kanten."

We zijn inmiddels ruim twee maanden verder. Ten Hag deed tot dusver amper een beroep op Daramy: de drievoudig international wacht nog steeds op zijn basisdebuut bij Ajax. Over alle competities mocht Daramy wel zeven keer invallen, waardoor de teller nu op 140 speelminuten staat voor de linksbuiten. Het lijkt er niet op dat het negentienjarige talent later dit seizoen wél een vaste waarde zal worden: directe concurrent Dusan Tadic is namelijk een zekerheidje in de opstelling en de captain raakt nooit geblesseerd. Daramy, die de tiende duurste speler uit de Ajax-historie is, lijkt zich voorlopig te moeten focussen op een rol als supersub.

Steven Berghuis, gekocht van Feyenoord
De gevoelige overstap van Berghuis deed afgelopen zomer bijzonder veel stof opwaaien. De 29-jarige aanvaller annex middenvelder had een afkoopclausule van vier miljoen in zijn contract staan, maar Ajax betaalde uiteindelijk 5,5 miljoen euro aan aartsrivaal Feyenoord voor zijn diensten. In Amsterdam moest Berghuis de concurrentiestrijd aangaan met Antony voor een plekje op de rechtsbuitenpositie. Toen de Braziliaan terugkwam van de Olympische Spelen, speelde hij Berghuis uit de basis. De Oranje-international zat tegen Vitesse op de bank en dat maakte de tongen wederom los.

Snel daarna speelde Berghuis zich weer in het elftal bij Ajax. Ten Hag experimenteerde met hem op de 10-positie en dat beviel erg goed. Berghuis wist de concurrentiestrijd te winnen van Davy Klaassen, één van de Ajacieden die Berghuis nota bene overhaalde om naar Amsterdam te komen. De linkspoot blonk uit in zijn nieuwe rol in grote wedstrijden tegen Borussia Dortmund, PSV, en Besiktas. Al met al is de transfer van Berghuis dus een schot in de roos, ondanks de ophef die de move veroorzaakte.

Remko Pasveer, transfervrij overgenomen van Vitesse
Afgelopen zomer verraste Ajax met de komst van Pasveer: vrijwel niemand had gerekend op de komst van de sluitpost. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de routinier dit seizoen de tweede keeper zou zijn bij Ajax, achter Maarten Stekelenburg. Laatstgenoemde liep echter een liesblessure op, waardoor hij onder het mes moet. Stekelenburg ligt er de rest van het seizoen uit en daardoor kreeg Pasveer de kans onder de Amsterdamse lat.

De eerste Ajax-optredens van de 37-jarige doelman waren enigszins ongelukkig. Zo blunderde hij op bezoek bij Sporting Portugal en maakte hij een aantal knullige foutjes in andere duels. Dat zorgde voor kritiek richting Pasveer, die zijn hoofd echter koel hield. Nu is de stemming rondom de geboren Tukker helemaal veranderd: hij blonk uit tegen onder meer Borussia Dortmund, PSV, Heracles Almelo en sc Heerenveen, waarna hij veel lof kreeg. Zelfs nu Andre Onana weer speelgerechtigd is, lijkt Pasveer zeker van zijn plekje in de basis bij Ajax. Hij heeft zijn criticasters dus volledig de mond gesnoerd.

Jay Gorter, gekocht van Go Ahead Eagles
Pasveer was niet de enige keeper die afgelopen zomer naar Amsterdam vertrok: ook Gorter maakte de overstap naar Ajax, dat ongeveer één miljoen euro betaalde. De 21-jarige doelman had een erg succesvol seizoen achter de rug met Go Ahead Eagles. Zo greep Gorter het clean sheet-record in de Keuken Kampioen Divisie en dwong hij promotie af met zijn ploeggenoten.

Ajax heeft Gorter met het oog op de toekomst gehaald. Het is de bedoeling dat de geboren Noord-Hollander het plekje onder de lat op termijn overneemt van Pasveer en Stekelenburg. Op dit moment speelt Gorter zijn wedstrijden in Jong Ajax, waar hij een goede indruk achter heeft gelaten. Door de blessure van Stekelenburg was Gorter ook voor even gepromoveerd tot tweede keeper bij de hoofdmacht. Na de terugkeer van Onana in de wedstrijdselectie lijkt hij echter weer de derde keus te zijn. Al met al is het belangrijk dat de talentvolle keeper zich zo blijft ontwikkelen én geduldig blijft. Als Gorter daarin slaagt, kan het haast niet anders dan dat hij over een aantal jaar de eerste keeper van Ajax is.

Binnenkort volgen soortgelijke artikelen over de aanwinsten van PSV en Feyenoord. Houd onze site daarvoor in de gaten!

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s