Lege stadions zorgen voor miljoenenverlies: Feyenoord en AZ het hardst geraakt

12 november 2021 om 14:00

Het demissionaire kabinet zal vrijdagavond aankondigen dat de wedstrijden in het betaald voetbal in elk geval de komende drie speelrondes afgewerkt gaan worden zonder publiek op de tribunes. Welke Eredivisie-clubs worden het hardst geraakt en welke clubs komen er relatief goed vanaf? VoetbalPrimeur analyseert.

De grootste verliezers
Thuiswedstrijden
Eredivisie-speelronde dertien, veertien en vijftien worden gespeeld achter gesloten deuren. Feyenoord en AZ treden drie keer thuis aan in die periode, inclusief inhaalwedstrijden. De Rotterdammers kunnen niet over Het Legioen beschikken in de duels met PEC Zwolle, Heracles Almelo en Fortuna Sittard, terwijl AZ de steun van het publiek mist tegen NEC, Fortuna Sittard en Sparta Rotterdam.

PSV, Go Ahead Eagles, Sparta Rotterdam, Heracles, sc Heerenveen, RKC Waalwijk en SC Cambuur spelen allen twee thuiswedstrijden zonder publiek. Go Ahead-directeur Jan Willem van Dop liet aan de NOS al weten wat voor financiële schade het ontbreken van support veroorzaakt bij de promovendus. "Dit komt zó onverwacht. Dit kost tonnen geld. Per wedstrijd."

Grote clubs op bezoek
RKC en Sparta verheugden zich deze maand op een uitverkocht huis, aangezien Ajax op bezoek komt. Het spelen achter gesloten deuren is een forse streep door de rekening voor beide clubs, die vanuit financieel oogpunt een grote dag in rook zien opgaan. Hetzelfde geldt voor Cambuur, dat het zowel tegen nummer vier FC Utrecht als tegen nummer vijf Vitesse zonder thuispubliek moet stellen.

Verliezers in mindere mate
Stadionbezoekers
Fortuna speelt gedurende de 'gedeeltelijke lockdown' vier wedstrijden, waarvan slechts één in het eigen Fortuna Sittard Stadion. In het thuisduel met FC Groningen moeten de manschappen van Sjors Ultee het doen zonder support. Gemiddeld genomen zitten er dit seizoen een kleine vijfduizend fans op de tribune bij de Limburgers, waardoor er gesteld kan worden dat Fortuna 'redelijk ontzien' wordt, in vergelijking met andere clubs.

Hetzelfde geldt in iets mindere mate voor PEC Zwolle, dat in de drie aanstaande speelrondes alleen thuis speelt tegen RKC. Hekkensluiter PEC beschikt dit seizoen gemiddeld over 11.130 thuisfans: de financiële schade zal alsnog niet zal meevallen, maar blijft vermoedelijk wel beperkt tot één thuiswedstrijd.

Perspectief
Stadioncapaciteit
RKC, Go Ahead, Cambuur en Sparta zijn de clubs met het kleinste stadion gerekend naar capaciteit. De Adelaarshorst biedt plek aan een kleine tienduizend fans, waardoor de financiële schade bij clubs met een groter stadion vele malen hoger zal uitvallen. De eerder genoemde Van Dop stelde dat de schade bij Kowet oploopt tot tonnen per wedstrijd, Feyenoord gaf vorig seizoen al te kennen dat elke wedstrijd zonder publiek resulteert in een omzetverlies van negen ton. Grofweg lijdt elke Eredivisie-club tussen de dertig en 55 procent omzetverlies per wedstrijd zonder publiek op de tribunes.

Hoewel de ene club in absolute getallen meer kosten maakt dan de andere, zal elke Eredivisie-club in relatief opzicht evenveel omzetverlies genereren. Het schrikbeeld bij Feyenoord is echter, gezien het aantal thuiswedstrijden, enorm. Tot en met de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard lijdt de Stadionclub bijna drie miljoen euro omzetverlies, als we afgaan op de cijfers van vorig seizoen.

(Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)