Van der Meijde denkt terug aan Ajax-tijd met Koeman: 'Dacht: hij is gek geworden'

Van der Meijde denkt terug aan Ajax-tijd met Koeman: 'Dacht: hij is gek geworden'

13-11-2021 10:11
20

Andy van der Meijde is misschien wel de laatste 'echte' rechtsbuiten die we in het Nederlands elftal hebben zien spelen. Steeds vaker kiezen bondscoaches ervoor om een linkspoot op rechts te zetten. Ronald Koeman probeerde dat in het verleden, in zijn tijd als Ajax-trainer, ook met Van der Meijde. 

Van der Meijde kan er inmiddels wel om lachen, maar wist destijds niet wat hij hoorde. "Ik weet nog dat onze trainer Ronald Koeman vertelde dat hij me op links wilde zetten", zo begint Van der Meijde in gesprek met NU.nl. "Ik dacht: die is gek geworden. Maar uiteindelijk vond ik het wel fijn. Ik kon lekker naar binnen komen en schieten op het doel."

Het is een tendens die steeds vaker wordt ingezet in het hedendaagse voetbal, ook bij het Nederlands elftal. Bondscoach Louis van Gaal gaf tijdens de persconferentie op vrijdag al aan nauwelijks over rechtervleugelaanvallers te beschikken. Van der Meijde begrijpt waarom rechtsbenige spelers graag op links spelen.

"Je bent lastig te verdedigen voor een back en je krijgt meer kans om te schieten. Dus maak je eerder een goal. Dat telt voor een speler, daarmee val je op. Ik weet nog dat ik in één seizoen bij Ajax een stuk of zeventien assists gaf. Dat is leuk, maar het staat niet op het formulier. Met zeventien doelpunten gaan de deuren echt voor je open."