Oranje geeft het helemaal weg en heeft het WK-ticket toch nog niet binnen

13-11-2021 22:37
333

Het Nederlands elftal heeft zich nog niet geplaatst voor het WK van 2022 in Qatar. Op bezoek bij Montenegro werd een 0-2 voorsprong weggegeven en dus wordt de wedstrijd tegen Noorwegen van aanstaande dinsdag alsnog cruciaal: 2-2.

De eerste helft in Podgorica, de hoofdstad van Montenegro, was van Oranje-zijde bijzonder stroef. Het tempo lag te laag, er werd vaak balverlies geleden en van Nederlandse kansen op een goal was amper sprake. Toch kwam de formatie van bondscoach Louis van Gaal aan een doelpunt en daarbij kreeg het hulp van de Spaanse scheidsrechter en zijn VAR. Zij zagen na ruim twintig minuten een strafschop in een lichte overtreding op Davy Klaassen.

Memphis Depay legde aan en benutte het buitenkansje feilloos (0-1), waarmee hij Nederland op WK-koers zette. Heel veel beter werd het spel echter niet en de Montenegrijnen kregen in een fase voor rust zelfs een paar mogelijkheden om Justin Bijlow, de goalie van Oranje, aan het werk te zetten. Echt gevaarlijk werd het niet, maar het maakte wel duidelijk dat de buit nog lang niet binnen was.

Na rust kwam het Nederlands elftal beter voor de dag en de snelle 0-2, die ook door Memphis werd gemaakt, hielp daarbij. De aanvaller van Barcelona hakte op knappe wijze een voorzet van Denzel Dumfries tegen de touwen en dat gaf Oranje het vertrouwen. Het WK leek wel zeker en met dat goede gevoel in het elftal was het alleen nog maar de vraag of de overwinning nog ruimer zou gaan worden.

De marge werd echter krapper. Ilija Vukotic ontsnapte negen minuten voor tijd aan de aandacht van de hele Nederlandse defensie, omspeelde Bijlow en zorgde er met zijn 1-2 voor dat het alsnog spannend werd in de slotfase. Vijf minuten later werd het nog veel erger: Nikola Vujnovic hoefde niets te doen om Daley Blind in de lucht te kloppen en zorgde met zijn rake kopstoot voor 2-2.

Die tegengoal ontketende zeker geen Oranje-stormloop om alsnog aan een winnende goal te komen. Pas in de blessuretijd meldden de Nederlanders zich weer op de helft van Montenegro, maar de 2-3 viel niet en dus is het WK-ticket nog niet binnen. Een gelijkspel tegen Noorwegen aanstaande dinsdag is genoeg, mits Turkije niet met veertien goals verschil van Montenegro wint.