Diks ziet concurrent Dumfries de top bestormen: 'We waren allebei uitgenodigd'

Diks ziet concurrent Dumfries de top bestormen: 'We waren allebei uitgenodigd'

19-11-2021 13:00 Laatste update: 13:21
28

Kevin Diks was ooit de belangrijkste Jong Oranje-concurrent van Denzel Dumfries, maar ging vervolgens een paar moeizame jaren tegemoet. Na een mislukte periode in Italië is de 25-jarige verdediger nu bezig aan een nieuwe opmars in het shirt van FC Kopenhagen. In gesprek met VoetbalPrimeur vertelt Diks over 'het grootste gat' uit zijn loopbaan en zijn ambities.

Vierenhalf jaar geleden werd de geboren Apeldoorner door Fiorentina uitgeleend aan Feyenoord. Op dat moment was hij ook een vaste waarde in de selectie van Jong Oranje, met toenmalig sc Heerenveen-back Denzel Dumfries als evenknie. "We speelden meestal om de beurt, hij één wedstrijd en ik één wedstrijd", vertelt Diks tegen deze website. "Op een bepaald moment mochten vijf à zes jongens mee op trainingskamp met het grote Oranje. Wij waren allebei uitgenodigd", herinnert hij zich.

Na hun gemeenschappelijke Jong Oranje-tijd sloegen de twee rechtsbacks andere wegen in. Dumfries speelt bij Internazionale en is de vaste rechtsback van het Nederlands elftal, Diks is na een aantal moeizame jaren in Denemarken neergestreken. Van bitterheid is echter geen enkele sprake. "Alle respect voor Denzel, ik geniet van hem. Hij was gewoon een goede jongen, met wie ik wel kon praten."

Neerwaartse spiraal
Mede door kwetsuren belandde Diks bij Fiorentina op het tweede plan. "Mijn carrière bevond zich in een groot gat", blikt de rechtervleugelverdediger terug. "Van meetrainen met Oranje naar nooit meer spelen." Diks werd door zijn werkgever uitgeleend aan Empoli, maar ook daar verliep het niet zoals gehoopt. "Bij Empoli was ik nog altijd geblesseerd, waardoor ik ook niet speelde. Toen deed ik voor mijn gevoel twee stappen terug, door naar Denemarken te gaan."

Opmars
Bij Aarhus GF in de Deense Superligaen voelde Diks zich echter voor het eerst sinds lange tijd weer voetballer en sindsdien zit zijn loopbaan in de lift. "De laatste anderhalf à twee jaar zit ik in een opwaartse spiraal en merk ik dat ik de juiste keuzes heb gemaakt", stelt de back, die zijn statistieken nauwkeurig bijhoudt. "Ik heb nu in 26 wedstrijden voor FC Kopenhagen zeven goals en acht assists. Vorig seizoen maakte ik ook acht doelpunten bij Aarhus."

Het tekent dat Diks lekker in zijn vel zit in Denemarken. "Ik vind mezelf weer terug. Met mijn karakter kom ik snel waar ik wil zijn. Ik weet wat ik kan en ik moet gewoon doorgaan." Met al zijn bagage uit Italië en Nederland op zak is Diks vastbesloten om te slagen in de Deense hoofdstad. "De potentie die ik bij Vitesse had, begin ik nu waar te maken en ik merk dat ik een betere voetballer ben."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door 𝐊𝐞𝐯𝐢𝐧 𝐃𝐢𝐤𝐬 (@kevindiks2)

Toekomstplannen
En waar ligt de toekomst van Diks? Voorlopig in het Parken-stadion, klinkt het. "Ik wil eerst een paar jaar hier bij FC Kopenhagen spelen. Ik wil gewoon blijven doen wat mij het meest blij maakt: tegen een balletje aan trappen. Ik ga geen domme beslissingen nemen." Tot slot doet de rechtsback een beroep op de Nederlanders die hem uit het oog zijn verloren. "De mensen moeten maar eens naar FC Kopenhagen kijken", besluit hij met een knipoog.

(Lars Teunissen, Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s