De Feyenoord-aanwinsten: tweetal onomstreden, komst Aursnes goede zet

De Feyenoord-aanwinsten: tweetal onomstreden, komst Aursnes goede zet

Feyenoord had afgelopen zomer aanvankelijk niet veel te besteden, maar de Rotterdammers wisten op slimme wijze tóch acht nieuwe spelers te verwelkomen. Hoe staan de Feyenoord-aanwinsten er na de eerste maanden van het seizoen op? VoetbalPrimeur neemt het met je door.

Guus Til, gehuurd van Spartak Moskou
De in Zambia geboren Oranje-international zat op een dood spoor in Rusland. Oude bekende Arne Slot wilde Til desondanks erg graag aan de Feyenoord-selectie toevoegen. Het lukte de Stadionclub om een huurdeal te sluiten met Spartak Moskou. Zelf moest Til op salarisvlak fors inleveren om naar Feyenoord te kunnen: naar verluidt verdient de aanvallende middenvelder dit seizoen 1,25 miljoen euro minder door zijn huurtransfer.

Toch zal Til geen moment spijt hebben van zijn keuze om naar Feyenoord te gaan. Vanaf de eerste wedstrijd van het seizoen – het uitduel bij FC Drita – is hij van cruciaal belang voor trainer Slot. Til miste nog geen wedstrijd en kan erg sterke cijfers overleggen: de viervoudig international was al goed voor dertien goals en twee assists over 21 wedstrijden. Al met al is de huurmove van Til een win-winwinsituatie voor iedereen: zelf is de oud-AZ'er weer basisklant en kan hij zijn kwaliteiten weer laten zien, Feyenoord heeft een nieuwe steunpilaar voor weinig geld en Spartak Moskou ziet de marktwaarde van Til weer toenemen.

Alireza Jahanbakhsh, gekocht van Brighton & Hove Albion FC
Door het veel besproken vertrek van Steven Berghuis moest Feyenoord op zoek naar een nieuwe rechtsbuiten. De naam van Javairô Dilrosun zong even rond in Rotterdam, maar de huidige nummer drie van de Eredivisie koos uiteindelijk voor Jahanbakhsh. De aanvaller uit Iran heeft, net als Til, al gewerkt met Slot, toen de coach nog assistent was van John van den Brom bij AZ. Feyenoord sloot een slimme deal met Brighton, waardoor de club ongeveer één miljoen euro betaalt voor Jahanbakhsh.

De 53-voudig international heeft nog niet zijn niveau van een aantal jaar geleden kunnen aantikken bij Feyenoord. Zo wacht Jahanbakhsh nog altijd op zijn eerste Eredivisie-treffer voor de Stadionclub. In de laatste weken moest de 28-jarige aanvaller ook steeds vaker plaatsnemen op de bank. Jahanbakhsh zal dus aan de bak moeten als hij zijn basisplek niet definitief wil verliezen, want er is volop concurrentie in de aanval van Feyenoord.

Reiss Nelson, gehuurd van Arsenal
Eén van die concurrenten is Nelson. Feyenoord wilde afgelopen zomer eigenlijk Amad Diallo huren, maar de Manchester United-aanvaller raakte op het allerlaatste moment geblesseerd. Daarna schakelde technisch directeur Frank Arnesen snel naar Nelson, die tijdelijk werd opgepikt bij Arsenal. Zijn start in Rotterdam-Zuid was echter een valse: vlak na het afronden van de huurtransfer liep de 21-jarige Engelsman een blessure op wegens overbelasting.

Het duurde enige tijd voordat Nelson daar helemaal van hersteld was. De jeugdinternational maakte anderhalve maand na zijn komst pas zijn debuut. In de wedstrijden die volgden, mocht hij regelmatig invallen. Daar bleef het ook bij: Nelson wacht nog altijd op zijn basisdebuut namens Feyenoord. Het is echter niet ondenkbaar dat daar snel verandering in komt, vanwege de mindere vorm van Jahanbakhsh.

Gernot Trauner, gekocht van LASK Linz
Aan het begin van het seizoen klaagde Slot over de dunne bezetting in het hart van de Feyenoord-verdediging. Zo werd Leroy Fer, die later vertrok naar Alanyaspor, noodgedwongen opgesteld als centrale verdediger. De Feyenoord-leiding wist uiteindelijk een oplossing te vinden voor het probleem: Trauner kon voor een klein bedrag overgenomen worden van LASK. Daar speelde de Oostenrijkse stopper al hetzelfde voetbal als wat Slot voor ogen had bij Feyenoord.

De transfer van Trauner bleek een schot in de roos voor Feyenoord. De 29-jarige international stond er direct en brengt de nodige rust in de achterhoede. Trauner zorgt er wel voor dat Lutsharel Geertruida een stuk minder aan bod komt. Als het 21-jarige opleidingsproduct speelt, dan gaat dat ten koste van Marcos Senesi of Marcus Pedersen, maar niet van Trauner. Dit laat zien dat De Kale Klets in no time onomstreden is geworden bij Feyenoord.

Cyriel Dessers, gehuurd van KRC Genk
De spits was de derde en laatste huurling die Arnesen wist te strikken in de zomerse transferperiode. De voormalig topscorer van de Eredivisie was op een zijspoor beland bij Genk, waardoor hij openstond voor een tijdelijk vertrek. Bij Feyenoord moest Dessers de concurrentiestrijd aangaan met Bryan Linssen, die tot dusver bezig is aan een goed seizoen.

Het is de Nigeriaans international nog niet gelukt om een basisplek te veroveren in De Kuip. Bij Het Legioen is Dessers desondanks al zeer geliefd. Hij maakt een sympathieke indruk en nog belangrijker: Dessers behoedde Feyenoord in de laatste drie wedstrijden voor puntenverlies. In één week tijd maakte de aanvalsleider de winnende goal tegen Sparta, Union Berlin en AZ en is hij al onlosmakelijk verbonden aan de 92ste minuut. Lukt het de supersub om alsnog basisspeler te worden in Rotterdam? Dat zal de komende weken moeten blijken.

Fredrik Aursnes, gekocht van Molde FK
Aursnes was eigenlijk op weg naar Werder Bremen, maar Feyenoord wist de transfer op het allerlaatste moment te kapen. Door de Noorse middenvelder zit Feyenoord wat breder in zijn centrale middenvelders. Op papier moet Aursnes Jens Toornstra en Orkun Kökcü voor zich dulden bij Feyenoord. Toch staat de viervoudig international regelmatig in de basis, door blessures, schorsingen, of tactische aanpassingen van Slot.

Dat laat zien dat het een goede zet was van Feyenoord om geld te investeren in Aursnes. De selectie is nu breder en trainer Slot heeft meer opties, waardoor hij zich tactisch kan aanpassen aan tegenstanders. Gezien de kwaliteiten van Aursnes is het ook zeker niet ondenkbaar dat hij op termijn een échte basisspeler wordt.

Marcus Pedersen, gekocht van Molde FK
Feyenoord heeft Pedersen eveneens overgenomen van Molde. De rechtsback werd al snel onmisbaar voor trainer Slot: hij groeide net als Trauner en Til direct uit tot een basisklant. Pedersen is een speler die graag zijn mouwen opstroopt, wat hem geliefd maakt onder het Feyenoord-publiek.

De laatste weken heeft de Noor wel concurrentie van Geertruida, die weer hersteld is van een slepende blessure. Desondanks houdt Slot vast aan Pedersen, die heeft bewezen dat hij het verdient om de eerste rechtsback te zijn.

Ofir Marciano, transfervrij overgenomen van Hibernian FC
Door het vertrek van Nick Marsman moest Feyenoord op zoek naar een nieuwe tweede keeper. De keuze van Arnesen en co. viel uiteindelijk op Marciano, die over de nodige ervaring beschikte. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen ging Marciano flink in de fout tegen POAK, waardoor sommige supporters hun hart vasthielden.

Op dit moment staat de teller van de 34-voudig international op twee duels in de hoofdmacht van Feyenoord. Dat heeft alles te maken met de rode kaart die Justin Bijlow kreeg tegen FC Luzern. In de duels met Elfsborg liet Marciano echter zien dat hij zich prima staande kan houden onder de lat van Feyenoord. Er kan spoedig een tweede kans komen: Bijlow heeft een lichte blessure opgelopen bij Oranje, waardoor de ervaren goalie mogelijk het doel moet verdedigen tegen PEC Zwolle.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s