Grote clubs bonken op Ajax-deur voor Antony: 'Luisteren naar Overmars en V/d Sar'

Grote clubs bonken op Ajax-deur voor Antony: 'Luisteren naar Overmars en V/d Sar'

02-12-2021 11:00
115

Het is niet maar de vraag of, maar wanneer Antony Ajax gaat verlaten. De Braziliaanse vleugelflitser wordt nauwlettend in de gaten gehouden door grote clubs uit Europa. Landgenoot Wamberto, die van 1998 tot 2004 het shirt van Ajax droeg, is daar niet verbaasd over.

Wamberto (46) kent Antony goed en hoopt zijn 'opvolger' zo snel mogelijk live te kunnen zien in de Johan Cruijff Arena. "Het is echt een topspeler. In Brazilië zijn ze heel enthousiast over Antony. Door Ajax is hij nog bekender geworden", zegt Wamberto tegen VoetbalPrimeur.

Ajax legde medio 2020 een bedrag van 15,75 miljoen euro neer, dat door bonussen op kan lopen tot 21,75 miljoen. Antony heeft meteen waar voor zijn geld gegeven, aanpassingsproblemen had hij niet of nauwelijks. Dat is geen vanzelfsprekendheid, zeker niet voor spelers die vanuit Zuid-Amerika naar Nederland komen.

"Ik heb me snel aan kunnen passen omdat België en Nederland dicht bij elkaar liggen", zegt Wamberto, die in 1998 overkwam van Standard Luik. "Voor een jongen uit Zuid-Amerika is dat moeilijker. Het is heel belangrijk om snel Nederlands te leren, dan gaat de rest veel sneller. Nederland heeft in principe alles, echt een topland om te wonen. Voor Zuid-Amerikanen is het in het begin misschien wat koud, maar dat moet geen probleem worden. In Brazilië dacht men dat Antony veel langer nodig zou hebben om zich aan te passen. Ajax is een van de grootste clubs ter wereld, dat maakt het voor spelers makkelijker om te wennen. Het is voor jonge spelers nou eenmaal een goede club om je te ontwikkelen."

Moeiteloze aanpassing
Ajax heeft de afgelopen jaren extra ingezet op het persoonlijk begeleiden van spelers. Dat ging namelijk niet altijd goed. "Dat is heel belangrijk", verzekert Wamberto. "Toen ik naar Ajax ging, werden de Zuid-Amerikaanse spelers begeleid door David Endt en Priscilla Janssens."

Endt was van 1997 tot 2013 teammanager bij Ajax. Janssens, die later de vrouw van Endt werd, werd in 1998 binnengehaald om de buitenlandse spelers te begeleiden. "Ze hebben mij en mijn familie heel goed geholpen met letterlijk alles. Dat is zo ontzettend belangrijk voor een speler. Daardoor hebben mijn vrouw en ik ons snel kunnen aanpassen aan Nederland. Zij zijn heel graag in Nederland, we hebben ook nog een huis in Amstelveen. En mijn kinderen hebben veel vrienden in Nederland, dus misschien komen we nog eens terug", zegt Wamberto.

Brazilië en Nederland zijn qua cultuur niet met elkaar te vergelijken en dus is het voor een speler soms lastig om te aarden. "De werelden zijn zo compleet anders, bijna onvergelijkbaar", zegt diezelfde Endt tegen deze website. "Wij kunnen ons moeilijk voorstellen hoe het is om uit een heel ander land te komen. Australië is ook ver, maar daar heerst toch meer een Westerse cultuur. Die verschilt veel met de Latino-cultuur."



De basis voor succes wordt buiten het zicht van de camera's om gelegd. Endt vond het belangrijk om spelers snel op hun gemak te stellen in Nederland. Dat deed hij niet alleen door praktische zaken te regelen. "Het is belangrijk dat je oprechte belangstelling in een speler hebt, Priscilla was daar heel erg goed in. De speler moet een warm gevoel krijgen, emotionele betrokkenheid. De maatschappij in Nederland is over het algemeen wat koeler dan ze misschien gewend zijn. De warmte die ze ervaren is voor hen een soort batterij. Taal is daarin ook heel belangrijk. Wamberto sprak voornamelijk Frans en had moeite met Nederlands. Ik ben de Franse taal juist machtig, terwijl Priscilla vloeiend Portugees en Spaans spreekt. Zij was heel belangrijk voor de Latino's. Je moet het kunnen en wíllen begrijpen."

"Het sociaal-empathische gedeelte is moeilijk meetbaar", zegt Endt. "Het gebeurt niet in een volle zaal of stadion, maar wanneer je thuis bent, een keer samen uit eten gaat of in de auto ergens naartoe gaat. Priscilla is eens met de kinderen en vrouw van Wamberto naar de dokter gegaan. Dat zijn de momenten waarop je een band opbouwt."

'Onmeetbare factoren'
Endt neemt George Ogararu als voorbeeld. Hij weet dat de Roemeen het lastig had in zijn beginperiode bij Ajax. "Hij zat behoorlijk in de knoop, hoe blij hij was dat ik een kerk voor hem vond die bij hem paste. We gingen samen naar een woning kijken. De makelaar was enthousiast en ik vond het ook wel een aardig huis, maar ik voelde dat George het niet wilde", zegt Endt. "Achteraf bedankte hij me en gaf hij toe dat hij het moeilijk vond om nee te zeggen en het gewoon zijn plek niet was. Dat zijn onmeetbare factoren. Een club betaalt veel geld voor een speler, maar daar moet je ook in investeren. Doe je dat niet, dan doe je aan potentiële kapitaalsvernietiging. Ook spelers die minder geslaagd zijn, hebben nu nog altijd een warm gevoel bij Ajax. Maar het gaat ook wel eens mis, bijvoorbeeld met Ledezma en andere jongens waar geen land mee te bezeilen viel."

Ajax zal er alles aan willen doen om Antony nog langer te kunnen behouden. Dat wordt een lastige opgave: de topclubs rammelen al aan de poort voor de kersvers Braziliaans international. "Het is lastig om nu te zeggen of hij moet blijven of niet", zegt Wamberto. "Als je bij de Seleção komt, zijn er veel clubs die veel geld voor je willen betalen. Antony moet zich blijven concentreren op Ajax en niet te veel luisteren naar wat anderen vinden. Hij moet vertrouwen op Edwin van der Sar, Marc Overmars en de mensen binnen Ajax. Het belangrijkste voor hem zijn de prestaties voor Ajax."



Haalt Antony de top?
"Ja, dat denk ik wel", antwoordt Wamberto overtuigend. "Toen hij nog bij São Paulo speelde, zei ik al: dit wordt een speler die de top gaat halen. Als je bij Ajax speelt, gaat dat veel sneller. Ajax heeft het heel goed gedaan door hem te halen, want Antony is een toptalent."

Endt hoopt Antony nog lang in het shirt van Ajax te kunnen bewonderen. "Spelers moeten zich meer bewust zijn van de kwaliteiten die ze hebben en niet alleen kijken naar het grote geld. Hij kan zijn manier van spelen bij Ajax op onnavolgbare wijze waarmaken. Je kunt de stap ook maken als je 25 bent en dan alsnog ergens anders veel geld verdienen."

"De chemie bij dit Ajax is onbetaalbaar en dat heeft ook te maken met de rol die de Latino's spelen. Ik ben blij dat Antony goed is geland en zich happy voelt bij Ajax. Hij heeft ook veel te danken aan David Neres, die de weg min of meer geplaveid heeft voor hem. Neres is een ervaringsdeskundige. De dingen waar hij tegenaan loopt, kan hij delen met Antony."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

#DoneDeal met zaakwaarnemer Guido Albers is te beluisteren op Spotify en ook te zien op YouTube!

Plaats een reactie