Hard werken en hopen op kans bij Feyenoord: 'Ik denk dat ik het kan'

Hard werken en hopen op kans bij Feyenoord: 'Ik denk dat ik het kan'

24-02-2022 11:00
16

Feyenoord-talent Quilindschy Hartman is op de weg terug. De twintigjarige linksback liep een jaar geleden een zware knieblessure op, maar heeft inmiddels zijn officieuze rentree achter de rug. Hartman ziet de toekomst positief tegemoet en droomt stiekem al van zijn Feyenoord-debuut.

Door Nordin 't Hart

Wedden

Meer odds

Hartman speelt sinds de zomer van 2010 in de jeugdopleiding van Feyenoord. Hij staat te boek als één van de grotere talenten van de Stadionclub en speelde in de jeugd al samen met spelers als Orkun Kökcü, Ramon Hendriks en Naoufal Bannis. Precies een jaar geleden maakte Hartman bekend dat hij zijn voorste kruisband had afgescheurd. Het was niet de eerste zware blessure waarmee de verdediger in zijn nog prille loopbaan te maken kreeg. 'Ik zal ermee moeten leven en de weg naar herstel is al in gezet. Het wordt een lange weg, maar ik weet zeker dat ik er 110 procent bovenop ga komen', schreef de verdediger destijds op Instagram over zijn kwetsuur.

"Het was natuurlijk wel lastig", vertelt Hartman tegenover VoetbalPrimeur over zijn blessure en herstel. "Vooral in de eerste weken was het wel heel erg afzien. Toen kon ik nog niks. Doordat ik de juiste mensen om me heen heb, kon ik het snel een plek geven. Ik heb geaccepteerd dat het een lange weg zou worden. Ik kende geen grote tegenslagen, maar het is altijd heel vervelend als je er zo lang uit ligt. Vooral het moment waarop het gebeurde, was niet fijn."

'Ik keek naar Memphis en Ibrahimovic'
"Het ging best wel goed met me en ik sloot steeds vaker aan bij het eerste elftal", legt Hartman uit. "Het zag er toen zelfs naar uit dat ik vast naar de hoofdmacht van Feyenoord zou gaan. Afgelopen zomer is er ook een nieuwe trainer (Arne Slot, red.) gekomen. Hij geeft jonge spelers de kans. Het was dus lastig voor me om te zien dat jongens om me heen een kans kregen, terwijl ik bleef hangen door mijn blessure. Gelukkig heb ik de juiste mensen om me heen, waardoor ik het snel een plek kon geven. Ik ben mijn familie en vriendin ook dankbaar voor hun steun in deze periode. Daarnaast heb ik samen met mijn zaakwaarnemer Christopher Coffie goede stappen genomen om hier nog sterker uit te komen."

Tijdens zijn herstel probeerde Hartman energie en inspiratie te halen uit voetballers die hetzelfde meemaakten. "Ik heb gekeken naar andere spelers die ook zware blessures hebben gehad en naar wat zij nog bereikt hebben. Als ik bijvoorbeeld zie hoe Memphis en Ibrahimovic hebben gerevalideerd en op welk niveau ze nu spelen… Dat is alleen maar goed om te zien. Tijdens het EK kwam ik ook een interessante statistiek over Italië tegen. In de finale hebben vijf van hun elf basisspelers een knieoperatie gehad. Dat soort kleine dingen zijn toch fijn om te zien. Dan denk je: oké, het kan gewoon goedkomen. Dat gaf me zeker wel extra kracht."


Giorgio Chiellini en Lorenzo Insigne ondergingen een knieoperatie én speelden in de EK-finale

Hartman koos ervoor om te herstellen bij Feyenoord, terwijl hij ook de mogelijkheid had om dat bij de KNVB in Zeist te doen. "Veel spelers kiezen ervoor om naar Zeist te gaan. Ik wilde alleen niet na een half jaar terugkomen bij Feyenoord, waarna ze misschien dachten: oh ja, hij is er ook nog. Dat was dus een belangrijke reden voor me om niet in Zeist te revalideren. Ik wilde dat ze bij Feyenoord mijn gezicht nog zouden zien. Ik ben sinds mijn blessure bij elke thuiswedstrijd geweest en af en toe ook bij uitwedstrijden. De krachttraining deed ik samen met de selectiespelers, dus ik voelde me nog steeds betrokken bij het team. Dat was fijn."

'Ik voel me weer sterk'
Inmiddels is de revalidatie van Hartman voltooid. De linkspoot staat weer op het trainingsveld en speelde afgelopen weekend een wedstrijd met Feyenoord Onder 21 bij VV Katwijk. "In het begin trainde ik nog heel rustig: toen stond ik aan de zijkant en ging ik nog geen duels aan. Het ging steeds iets beter. Toen ik weer duels aanging, voelde ik me vanaf het eerste moment weer als vroeger. Vanaf het eerste duel speelde ik weer hard. Het was ook heerlijk om recent weer een wedstrijd te spelen."

Op het veld voelt Hartman zich weer helemaal vrij: angst voor zijn knie heeft de back niet. "Nee. Toen ik voor het eerst van het veld afstapte, dacht ik: oh ja, ik heb eigenlijk helemaal niet aan mijn knie gedacht. Ik voel me weer helemaal sterk. Ik ben ook krachtiger geworden in mijn bovenlichaam en benen. Over het algemeen heb ik wel iets aan deze blessure gehad. Ik ben mentaal een stuk verder nu."


Hartman ruim drie jaar geleden in duel met Solomon Bonnah

'Ik hoop snel weer een kans te krijgen bij het eerste elftal'
Nu Hartman weer helemaal voetballer is, kan hij verder in de toekomst kijken. Welke doelen en ambities heeft de geboren Zwijndrechter? "Ik wil eerst weer kneiterfit worden in de komende maanden", antwoordt hij. "Ik wil dit seizoen nog zo veel mogelijk minuten maken bij Feyenoord Onder 21. Als dat goed gaat, hoop ik vervolgens snel weer een kans te krijgen bij het eerste elftal. Ik weet niet of het realistisch is gezien de flow waar de selectie nu in zit, maar ik blijf ambitieus en hard werken voor mijn doel. Het zou vooral gewoon heel mooi zijn als ik dat na zo'n tegenslag zou kunnen bereiken", stelt Hartman.

"Mocht het moment daar komen, dan zou ik een rol achterin graag op mijn eigen manier willen invullen", gaat Hartman verder. "Ik denk dat ik dat kan. Er zijn dit jaar al een aantal talenten doorgebroken bij Feyenoord. Ik gun ze dat van harte, maar op hetzelfde moment denk ik: ja, dat wil ik ook. Maar dit soort dingen gebeuren altijd met een reden, ik ben vastbesloten om sterker maar vooral volwassener terug te komen", besluit de verdediger.