'Journalisten doen onderzoek naar arbeidsomstandigheden voor WK, Qatar grijpt in'

'Journalisten doen onderzoek naar arbeidsomstandigheden voor WK, Qatar grijpt in'

Gepubliceerd: woensdag 24 november 2021 om 10:39wo 24-11-2021 om 10:39

Twee Noorse tv-journalisten, die een reportage maakten over de werkomstandigheden in Qatar in aanloop naar het WK, zijn dinsdag het land uitgezet. Het duo werd twee dagen eerder gearresteerd door de lokale politie.

Twee journalisten van het Noorse NRK waren sinds 14 november in Qatar. Ze zouden Abdullah Ibhais interviewen, een oud-medewerker van de WK-organisatie die opkwam voor de rechten van de gastarbeiders. Een paar uur voor de afspraak Ibhais echter opgepakt door de politie in Qatar. De twee journalisten bleven in het land, om een reportage te maken over de omstandigheden waarin de WK-stadionbouwers in moesten leven.

Maandagochtend zou het duo weer teruggaan naar Noorwegen, maar de nacht daarvoor werden ze door de politie opgepakt in hun hotel. Na 32 uur in de cel waren de journalisten weer op vrije voeten, maar ze mochten hun materiaal niet meer meenemen. 

Er is de laatste jaren veel te doen over situatie van arbeiders in Qatar. De bouwers van de WK-stadions leven onder erbarmelijke omstandigheden en er zijn al minstens 6500 arbeiders om het leven gekomen. "Voor sommige mensen is het echt verschrikkelijk", vertelde één van de twee journalisten zondag nog tijdens een tv-uitzending. "Je ziet in hun ogen dat ze het niet goed hebben. Maar natuurlijk zijn er ook arbeiders die het best oké vinden."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws