Zes Ajax-conclusies: Álvarez onmisbaar, CL-miljoenen stromen binnen

Zes Ajax-conclusies: Álvarez onmisbaar, CL-miljoenen stromen binnen

24-11-2021 21:30
37

Ajax verzekerde zich woensdag van de groepswinst in de Champions League door een 1-2 zege bij Besiktas. De ploeg van coach Erik ten Hag knokte zich na rust terug van een achterstand dankzij twee goals van Sébastien Haller. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Álvarez is onmisbaar
Je mist hem pas als hij niet meedoet: het bleek in Istanbul van toepassing op Edson Álvarez. Zonder de Mexicaanse balveroveraar was Ajax bijzonder kwetsbaar bij balverlies. Ryan Gravenberch, Davy Klaassen en Steven Berghuis stonden soms zelfs álle drie voor de bal. De conclusie: de Amsterdammers kunnen niet meer zonder Álvarez.

Ajax evenaart prestatie uit 1995
Ajax is de eerste Nederlandse club die overwintert als groepswinnaar sinds het seizoen 1995/1996. Daarmee volgt het zichzelf op. Tevens kunnen de Amsterdammers het zevende team worden dat de groepsfase afsluit met zes overwinningen. Alleen AC Milan (1992/1993), Paris Saint-Germain (1994/1995), Spartak Moskou (1995/1996), Barcelona (2002/2003), Real Madrid (2011/2012 en 2014/2015) en Bayern München (2019/2020) lukten dat eerder. Ajax speelt op 7 december nog thuis tegen Sporting Portugal.

CL-fenomeen Haller
Sébastien Haller scoorde twee keer tegen Besiktas en is nu de eerste speler in de geschiedenis van de Champions League die negen keer doel treft in de eerste vijf wedstrijden. De Ivoriaanse international is gedeeld topscorer van het toernooi met Robert Lewandowski. Bovendien staat hij gedeeld tweede op de eeuwige topscorerslijst van Ajax in het miljardenbal, samen met Dusan Tadic en Patrick Kluivert. Jari Litmanen gaat aan kop met twintig goals. Moet de Fin zich al zorgen maken?

De Tadic-variant
Ajax zal Haller in januari moeten missen vanwege de Afrika Cup. Het uitduel met Besiktas was dan ook een mooi moment om de Tadic-variant weer eens van stal te halen. De Serviër kreeg voor rust echter nauwelijks voet aan de grond, al lag dat uiteraard niet alleen aan hem. Het was in Istanbul helaas geen geslaagd experiment, maar het is te vroeg om Tadic als spits alweer af te schrijven.

Onana is terug
De veelbesproken Andre Onana keerde tegen Besiktas terug in de basis van Ajax. Ten Hag gaf hem de kans om wedstrijdritme op te doen, maar het was alsof de Kameroener nooit is weggeweest. De actieve doelman kwam ver uit zijn doel, was rustig aan de bal en verrichte kort voor rust een héél belangrijke redding. "Hij is gewoon een absolute wereldtopper", zei Rafael van der Vaart bij Ziggo Sport. Krijgen we een concurrentiestrijd met Remko Pasveer?

Miljoenen blijven binnenstromen
De Champions League-miljoenen blijven maar binnenstromen in de Johan Cruijff Arena. Door de zege op Besiktas mogen de Amsterdammers weer 2,8 miljoen euro bijschrijven. Ajax was voor de groepsfase al zeker van 36 miljoen. Door de goede prestaties staat de teller in totaal al op bijna zeventig miljoen euro. Het is zuur voor Ajax dat de Arena leeg moet blijven tegen Sporting, en mogelijk ook in de achtste finale. Elk duel zonder fans kost de club zo'n twee miljoen.