UEFA komt met reactie na televisie-claim van scheidsrechter Bas Nijhuis

UEFA komt met reactie na televisie-claim van scheidsrechter Bas Nijhuis

01-12-2021 17:30
65

Scheidsrechter Bas Nijhuis maakte maandag bekend dat de UEFA niet blij was met zijn televisie-optredens. Wat zegt de Europese voetbalbond daar zelf over?

Nijhuis schoof afgelopen zomer regelmatig aan bij De Oranjezomer, terwijl de UEFA juist vindt dat scheidsrechters zich zo min mogelijk moeten laten zien in de media. "Dat ik niet meer fluit in Europa, komt daardoor", zei Nijhuis maandag bij Veronica Inside. "Na het EK hoorde ik dat de UEFA niet blij was dat ik daar zat."

De Tukker vroeg om opheldering van scheidsrechtersbaas Roberto Rosetti, die hem vroeg een e-mail te sturen naar de UEFA. Daar kwam geen reactie op. Omdat Nijhuis vreesde dat hij in zijn laatste Europese jaar mindere wedstrijden zou krijgen, trok hij zich terug als internationaal scheidsrechter.

Van Egmond
KNVB-scheidsrechtersbaas Dick van Egmond juicht media-optredens van zijn scheidsrechters alleen maar toe. "Als KNVB willen we graag dat scheidsrechters voor de camera komen om spelregels uit te leggen en genomen beslissingen over het voetlicht te brengen. Dan moeten we er ook niet van opkijken als sommige scheidsrechters ook zelf het initiatief nemen om bij bepaalde programma's aan te schuiven. En dat is zeker geen probleem. Zo lang de scheidsrechters de KNVB maar goed vertegenwoordigen en de zaken uitleggen zoals ze zijn", zei Van Egmond dinsdag tegen het Algemeen Dagblad. 

"Danny Makkelie en Bjorn Kuipers hebben ook geregeld opgetreden in talkshows. Dat deden ze wat ons betreft prima. Als scheidsrechters de regels uitleggen zoals ze uitgelegd moeten worden, juichen we tv-optredens alleen maar toe."

Reactie UEFA
De vraag is: wat is het standpunt van de UEFA aangaande media-optredens van scheidsrechters? "De UEFA communiceert regelmatig over activiteiten zoals bijvoorbeeld de voorbereiding van scheidsrechter en interviews voorafgaand aan finales", laat een woordvoerder weten aan VoetbalPrimeur.

"De UEFA heeft een documentaire gemaakt die inzicht geeft in de communicatie tussen scheidsrechters tijdens wedstrijden en informeert de media regelmatig over specifieke regels of beslissingen, zoals tijdens grote toernooien als het EK van 2020. Maar omdat er ieder seizoen honderden wedstrijden worden gespeeld in de 55 landen die bij de UEFA aangesloten zijn, vinden we dat het voor geen van de betrokken partijen gunstig is als scheidsrechters na de wedstrijd in de media commentaar geven op eigen beslissingen of die van collega's", aldus de woordvoerder.

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie