Kritiek op Feyenoord: 'Grootste wanbeleid dat Europese club ooit voerde'

Kritiek op Feyenoord: 'Grootste wanbeleid dat Europese club ooit voerde'

02-12-2021 20:11
117

Dat Feyenoord lange tijd inzette op de komst van een nieuw stadion, zorgt voor onbegrip bij Tsjalle van der Burg. De sporteconoom rept tegenover Voetbal International van 'het grootste wanbeleid dat een Europese voetbalclub ooit heeft gevoerd'.

Van den Burg schreef al in 2018 een rapport, waarin hij duidelijk maakte dat de voorspelde stijging van het salarisbudget met vijf tot tien miljoen euro niet genoeg zou zijn om het gat met Ajax te dichten. Volgens berekeningen van Hypercube zou de nieuwe Kuip zelfs onrendabel worden wanneer Feyenoord qua spelersbudget meer dan vijf miljoen achterbleef bij Ajax. De Amsterdammers geven momenteel 92,4 miljoen uit aan salarissen, bijna drie keer zo veel als de Rotterdammers.

Dat Feyenoord de komst van het nieuwe stadion toch doorzette, vindt Van der Burg op zijn zachtst gezegd bijzonder. "Om daar geld voor vrij te maken, hebben ze op alles bezuinigd", zegt hij tegen VI. "Niet met Jong Feyenoord in Keuken Kampioen Divisie. Bezuinigd op de jeugdopleiding. De Kuip is verwaarloosd. Dat zorgt voor minder inkomsten. Dat gaat ook ten koste van resultaten en daarmee inkomsten. Jonge kinderen die niet uit Rotterdam komen en fan van een club willen worden, kiezen vaker voor Ajax of PSV, omdat die tegenwoordig succesvoller zijn. Zo is Feyenoord in een heel moeilijke situatie gekomen."

Van der Burg benadrukt dat het verbouwen van De Kuip veel goedkoper is. "Terwijl de opbrengsten vergelijkbaar zijn. Als je écht zakelijk bent, zeg je: 250 miljoen voor een ingrijpende innovatie is veel minder dan vijfhonderd miljoen voor een nieuw stadion dat praktisch dezelfde inkomsten oplevert, terwijl er bij renovatie ook nog eens veel goedkopere oplossingen mogelijk zijn. Dat Feyenoord toch is doorgegaan op de weg van een nieuw stadion is het grootste wanbeleid dat een Europese voetbalclub ooit heeft gevoerd."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie