Betoog van Flemming na statement: 'Maakt meer kapot dan dat het oplevert'

Betoog van Flemming na statement: 'Maakt meer kapot dan dat het oplevert'

Gepubliceerd: donderdag 2 december 2021 om 21:56do 02-12-2021 om 21:56

Laatste update: donderdag 2 december 2021 om 22:12do 02-12-2021 om 22:12

Zian Flemming heeft zijn statement tijdens het Eredivisie-duel van Fortuna Sittard bij AZ toegelicht. De middenvelder toonde een papiertje met de boodschap 'Sporten is gezond', die hij uit zijn scheenbeschermer haalde.

"En uit mijn tenen", voegt Flemming toe in gesprek met ESPN. "De inspiratiebron is mijn broertje, die vorig seizoen niet heeft kunnen spelen en dit seizoen wordt het weer stopgezet voor hem als negentienjarige amateursporter. En met hem voor vele amateursporters. Ik voelde gewoon zo'n groot onrecht, dat hij weer 's avonds thuis moet zitten, terwijl het liefste wat hij doet is voetballen."

"Het belangrijkste punt is, en daarom staat het er ook, dat sporten gezond is", vervolgt Flemming zijn relaas. "Ik ben in ieder geval van mening dat we met z'n allen meer aandacht kunnen besteden aan een gezonde levensstijl. Elke onderzoeker en wetenschapper weet volgens mij dat sporten fantastisch je weerstand verhoogt. Bewegen verhoogt je weerstand, gezond eten verhoogt je weerstand en goed slapen verhoogt je weerstand."

Daar is - tot verbazing van Flemming - echter nauwelijks aandacht voor vanuit de overheid. "Ik had vanuit de leiding van het land ook wel een soort actieplan of steun verwacht. Breng mensen in beweging, laat ze sporten. Je hoeft niet met honderdduizend man op een veld te staan, zoals bij een festival. Het is belangrijk voor de mentale en fysieke gezondheid."

Flemming snapt dat het kabinet met de handen in het haar zit. "De discussie is moeilijk, maar ik denk dat deze maatregel meer kapot maakt dan dat het oplevert. Als het echt zo is dat het sluiten van de sporten na 17.00 een positief effect heeft op de ziekenhuisopnames, dan zou ik daar graag de berekening van willen zien. Dan zouden mensen zich er beter bij neer kunnen leggen, maar ik kan mij dat niet voorstellen. Erik Scherder, de bekende neurowetenschapper, zegt ook dat bij een halfuur bewegen per dag je weerstand al exponentieel omhoog gaat."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws