'Goed nieuws' Nederland: UEFA dreigt Porto en Sporting met Europese uitsluiting

'Goed nieuws' Nederland: UEFA dreigt Porto en Sporting met Europese uitsluiting

04-12-2021 09:24
121

De UEFA dreigt FC Porto en Sporting Portugal met uitsluiting van Europees voetbal. De voetbalbond geeft de Portugese topclubs tot eind januari om hun 'uitgestelde betalingen' af te lossen, anders mogen ze volgend jaar niet deelnemen aan één van de Europese toernooien.

Dat meldt de UEFA in een statement. Ook Real Betis (Spanje), CFR Cluj (Roemenië), CSKA Sofia (Bulgarije), Astana (Kazachstan), Clube Desportivo Santa Clara (Portugal) en Mons Calpe (Gibraltar) hebben te horen gekregen dat ze te grote schulden hebben en niet aan de Financial Fair Play-regels voldoen. Alle acht clubs hebben een boete gekregen. Porto (300.000 euro), Sporting en Betis (beiden 250.000 euro) moeten het grootste bedrag overmaken naar Nyon.

Belangrijker is echter dat de clubs voor 31 januari hun openstaande schulden moeten aflossen. Lukt dat niet, dan lopen ze het risico dat ze de komende drie seizoenen niet welkom zijn in de Champions League, Europa League of Conference League. Het uitsluiten van Sporting en Porto zou goed nieuws zijn voor Nederland, dat in een felle strijd verwikkeld is met Portugal om de zesde plaats op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Die plek is goed voor twee directe tickets voor het miljardenbal.

Sporting Portugal zit dit seizoen in dezelfde Champions League-poule als Ajax. Os Leões zijn al verzekerd van de tweede plek, achter de Amsterdammers. Dinsdag staan beide teams tegenover elkaar in de Johan Cruijff Arena. Ook Porto kan zich nog plaatsen voor de achtste finale, maar dan moet het dinsdag thuis wel winnen van Atlético Madrid.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie