Breaking news

Bericht vanuit Amsterdam: Eriksen traint voorlopig met Jong Ajax mee

PSV treft gevreesde Isak: 'Ik had Ajax en PSV blind geadviseerd om het te doen'

PSV treft gevreesde Isak: 'Ik had Ajax en PSV blind geadviseerd om het te doen'

Gepubliceerd: donderdag 9 december 2021 om 08:00do 09-12-2021 om 08:00

PSV staat donderdagavond tegenover een van de meest trefzekere spitsen van het Eredivisie-seizoen 2018/2019: Alexander Isak. De Zweedse spits werd door Willem ll gehuurd van Borussia Dortmund, maakte het ene na het andere doelpunt en schittert nu bij Real Sociedad, de tegenstander van PSV in de Europa League.

In Tilburg zal men Isak niet snel meer vergeten. Willem ll haalde hem in januari 2019 op bij Dortmund en achteraf bleek dat een schot in de roos. De destijds negentienjarige Isak speelde uiteindelijk zestien competitiewedstrijden voor Willem ll waarin hij maar liefst dertien keer het net wist te vinden, ongekende cijfers.

"Wat me het meeste van hem is bijgebleven, is hoe relaxed hij met alle aandacht en de druk omging", vertelt Jordens Peters, oud-captain van Willem ll, tegen VoetbalPrimeur. "Omdat hij zo vaak scoorde, werd hij de nieuwe Zlatan Ibrahimovic genoemd, maar daar liet hij zich niet gek door maken. Iedereen wilde iets van hem en hij stond heel stevig in zijn schoenen. De media zetten hem op een voetstuk, maar zelf vond hij dat helemaal niet terecht."

De spelers van Willem ll hadden al snel door dat met Isak niet de eerste de beste spits binnen was gehaald. Technisch directeur Joris Mathijsen had zijn huiswerk goed gedaan. "Op de training passeerde hij zo gemakkelijk en schoot hij de ballen zowel met rechts als met links snoeihard tussen de palen. We zeiden tegen elkaar dat die gast best wel aardig kon voetballen."

Peters weet nog dat Isak meteen indruk maakte in zijn eerste wedstrijd tegen FC Utrecht. "Hij trok een sprint langs de zijlijn over een meter of veertig terwijl hij een achterstand had van tien meter. Die keeper (David Jensen, red.) kreeg een terugspeelbal en dacht dat hij alle tijd had, maar die bal werd ondertussen alweer geblokt. Hij was zo ongelooflijk snel. We zeiden gekscherend tegen elkaar: als we het niet meer weten, alle ballen op Isak. Het was iemand die snelheid en een actie in huis heeft en een kans voor zichzelf kan creëren. Dat was voor ons als verdedigers een rustgevende gedachte."


Rechts in beeld: Peters samen met Isak bij het vieren van een doelpunt

Dortmund wilde Isak in dat seizoen graag verhuren en stuitte tijdens een trainingskamp op Willem ll: die timing had niet beter gekund. "We verloren met 3-2, maar speelden Dortmund in het eerste uur min of meer van de mat. Ik heb het gevoel dat dat wel geholpen heeft bij de transfer van Isak", aldus Peters. "Er waren volgens mij wel meer clubs uit Nederland die interesse hadden. We hadden na de winterstop een prima team en haalden veel punten. Isak was daarin onze beste speler, maar we kregen ook Tapia, Pavlidis en Vrousai erbij."

'Ajax en PSV hadden hem zo kunnen nemen'
Is de huidige algemeen directeur van Roda JC verbaasd dat Dortmund Isak niet zelf gehouden heeft na het succesvolle halfjaar bij Willem ll, dat de bekerfinale wist te halen? "Ja, eigenlijk wel. PSV en Ajax zijn de enige clubs in Nederland die hem zouden kunnen betalen. Ik had ze blind geadviseerd om het te doen. Ik vind het echt heel knap dat hij het nu bij Real Sociedad zo goed doet."

Isak gaat ook in Spanje als een trein. In zijn eerste jaar scoorde hij negen keer, maar het jaar daarop liep hij één op twee en maakte hij er maar liefst zeventien. "Het is een goede stap in zijn carrière, dat tekent hem ook. Hij had ook de kans om naar de absolute top te gaan, maar dan had hij nu misschien in dezelfde situatie gezeten. Nu is hij de vaste eerste spits van Real Sociedad, over het algemeen een top-zesclub in Spanje. Hij heeft ook nog de leeftijd om hierna een mooie vervolgstap te maken."

En ook mentaal zit het volgens Peters wel goed bij Isak. "Ik hecht er veel waarde aan als iemand zijn bijdrage heeft in de kleedkamer. Soms zitten spelers er puur voor zichzelf, maar hij was echt met het team bezig. Met dat karakter kun je het in de voetballerij ver schoppen."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws