De miljoenen stromen binnen bij Ajax: meest lucratieve groepsfase ooit

De miljoenen stromen binnen bij Ajax: meest lucratieve groepsfase ooit

07-12-2021 23:30 Laatste update: 07-12-2021 23:30
95

Ajax heeft de meest lucratieve Champions League-groepsfase ooit achter de rug. De Amsterdammers zijn door naar de achtste finale, wonnen alles en hebben daardoor uitstekend geboerd. De inkomsten bedragen al bijna zeventig miljoen euro.

Ajax incasseerde een startpremie van 15,64 miljoen euro (300.000 euro meer dan vorig jaar), omdat PSV zich niet wist te kwalificeren voor de Champions League. Daardoor hoefden de Amsterdammers ook de televisierechten niet te delen met de club uit Eindhoven, al bedragen die 'slechts' ruim één miljoen. Op basis van de coëfficiëntenranking en de Europese prestaties in het recente verleden krijgt Ajax nog eens twintig miljoen extra. Ook uit de zogeheten marketingpool krijgt de club drie miljoen.

Winstpremies
Een gelijkspel in de groepsfase van de Champions League levert dit seizoen 930.000 euro (30.000 meer dan vorig seizoen) op, een overwinning 2,8 miljoen (100.000 euro meer dan vorig jaar). Ajax heeft dit seizoen alles gewonnen en daardoor het maximale bedrag van 16,8 miljoen aan winstpremies binnengehaald. Dat is nog nooit eerder voorgekomen, waardoor Ajax de meest lucratieve groepsfase ooit achter de rug heeft.

Ajax heeft door de thuiswedstrijden tegen Borussia Dortmund, Besiktas en Sporting Portugal ongeveer vier miljoen euro aan recettes geïncasseerd. Dat bedrag had nóg hoger kunnen zijn, maar de afsluiter tegen Sporting werd voor lege tribunes gespeeld.

De miljoenen stromen binnen
Ajax was na de uitwedstrijd tegen Borussia Dortmund (1-3 winst) al verzekerd van een plek in de achtste finale van de Champions League, waardoor er nog eens een bijbehorende bonus van 9,6 miljoen binnenkomt. Als Ajax ook de kwartfinale haalt, loopt de teller nog verder op met 10,6 miljoen.

Ajax is nog lang niet bij de 91 miljoen die het in het seizoen 2018/2019 binnenhaalde door het bereiken van de halve finale. Schadeloos door de groepsfase komen, wat de vorige twee edities niet lukte, is echter al een stunt op zich. Ajax zal in meerdere opzichten profiteren van de succesvolle Champions League-run, de waarde van de spelers zal namelijk flink toenemen.

Ajax kan de inkomsten uit de Champions League meer dan goed gebruiken. Het heeft nog genoeg vet op de botten, maar door een bar slecht coronajaar leed de Amsterdamse club een verlies van ruim acht miljoen euro, terwijl de dure huishouding ook bekostigd moest worden.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie