Ajax-target Henderson uitgelicht: keeper naar het hart van Van der Sar

7 december 2021 om 13:00
Laatste update: 7 december 2021 om 13:21

Dinsdag werd bekend dat Ajax het keepersbestand wil uitbreiden met Dean Henderson, de reservedoelman van Manchester United. De 24-jarige doelman zou in januari op huurbasis naar Amsterdam gehaald kunnen worden en VoetbalPrimeur stelt hem aan je voor.

Opleiding en ervaring
De 1 meter 88 lange doelman werd ruim 24 jaar geleden geboren in het Engelse Whitehaven en begon op tienjarige leeftijd in de jeugdopleiding van Carlisle United. In het noorden van Engeland viel hij op en dus besloot Man United om Henderson acht jaar geleden over te nemen en zelf verder op te leiden. In 2016 kwam hij op negentienjarige leeftijd voor het eerst bij de A-selectie, maar ontbeerde hij nog ervaring.

In Engeland is het te doen gebruikelijk dat jonge spelers worden verhuurd aan clubs in een lagere divisie en zo ging het ook met Henderson. Hij keepte achtereenvolgens voor Stockport County, Grimsby Town en Shrewsbury Town voor hij tussen 2018 en 2020 het doel van Sheffield United verdedigde. Met The Blades dwong hij in het seizoen 2018/2019 promotie naar de Premier League af en in het seizoen dat daarop volgde, was hij één van de uitblinkers in het team dat zich handhaafde op het hoogste niveau.

United was overtuigd. De goalie werd na twee succesvolle jaren in Sheffield vaste waarde van de United-selectie en moest er klaar voor zijn om David de Gea op termijn op te volgen. Vorig jaar kwam Henderson dan ook in dertien Premier League-wedstrijden in actie, maar de Spanjaard uit de basis keepen was nog net te veel gevraagd. Dit seizoen keepte hij alleen nog in de League Cup en komende woensdag staat hij waarschijnlijk in de basis in de Champions League.

Engels international
Tijdens zijn dagen als eerste keeper van Sheffield werd Henderson bij het Engels elftal gehaald. Bondscoach Gareth Southgate wilde hem van dichtbij aan het werk zien en in oktober 2019 mocht hij zich dan ook melden op het trainingskamp van The Three Lions. Tot een officieel debuut kwam het destijds niet. Hij moest wachten tot november 2020, toen hij in een vriendschappelijk duel met Ierland de tweede helft mocht keepen. Het werd 3-0 en Henderson hield dus de nul.

Vanwege zijn gebrek aan speeltijd bij Man United koos Southgate echter steeds vaker voor andere doelmannen en tegenwoordig is Henderson zijn plekje bij The Three Lions dan ook kwijt. Hij moest zijn meerdere erkennen in Sam Johnstone (West Bromwich Albion) en Aaron Ramsdale, die Henderson pikant genoeg opvolgde bij Sheffield United en nu het doel van Arsenal verdedigt.

De zegen van Van der Sar
Het lijkt aannemelijk dat Ajax op Old Trafford uitgekomen is dankzij Edwin van der Sar. De algemeen directeur van de Amsterdammers speelde in het verleden voor Man United, is dankzij de Champions League-winst in 2008 nog steeds een held voor iedere Mancunian en laat zijn gezicht nog wel eens zien aan de andere kant van de plas. Van der Sar volgt zijn oude club nog altijd op de voet en kent Henderson dus goed.

Sterker nog, de Ajax-directeur is bijzonder gecharmeerd van de Engelsman en zal Marc Overmars op het hart gedrukt hebben om de mogelijkheden te onderzoeken. Het is publiek geheim op Old Trafford dat Van der Sar graag had gezien dat Henderson de vaste plek onder de United-lat al had ingenomen en nu dat daar niet lukt, zal hij vast hopen dat het daar in de Johan Cruijff Arena wel van gaat komen.

Wat wil Rangnick van hem?
Of Ajax in januari zaken kan doen met United en Henderson kan huren, hangt echter af van Ralf Rangnick. De nieuwe manager moet nog vaststellen welke spelers hij graag wil behouden en wie eventueel mag vertrekken. Een belangrijk moment voor Ajax en Henderson zal woensdagavond al komen, aangezien United dan in eigen huis tegen Young Boys speelt.

Het target van de Amsterdammers zal dan waarschijnlijk keepen, omdat er niks meer op het spel staat voor United, en kan Rangnick dan overtuigen van zijn kwaliteiten. Als hem dat lukt, kan de Duitser eventueel voor een tijdelijke transfer gaan liggen. Met Tom Heaton heeft Man U echter nog een degelijke reservedoelman en dus zou een transfer van Henderson zo gek nog niet zijn.