Als ik Ajax was zou ik een speler die altijd speelt en scoort niet verkopen

"Als ik Ajax was zou ik een speler die altijd speelt en scoort niet verkopen"

12-12-2021 11:45 Laatste update: 11:51
139

Tien goals in zes Champions League-wedstrijden: Sébastien Haller snoert alle critici de mond. Bijzonder knap voor een spits die door een deel van de buitenwacht niet goed genoeg geacht werd voor de Champions League. Hans van de Haar, voormalig spitsentrainer van FC Utrecht, haalt herinneringen op en heeft geen moment getwijfeld aan de kwaliteiten van Haller.

Ajax haalde Haller voor een recordbedrag van 22,5 miljoen euro binnen, maar toch werd door sommigen getwijfeld aan zijn kwaliteiten. Haller zou geen 'Ajax-spits' zijn en ook 'niet geschikt voor de Champions League' werd zo nu en dan geroepen. Zes poulewedstrijden en tien doelpunten later zijn die twijfels wel weg. "De mensen die met Haller samen hebben gewerkt, weten hoe goed hij écht is. Soms was je dan een roepende in de woestijn, maar voor mij is dit geen verrassing", zegt Van de Haar tegen VoetbalPrimeur.

Wedden

Meer odds

"Ik weet wat hij kan, wat ervoor doet en ervoor laat, dat is misschien wel het belangrijkste. Het is een hele stabiele jongen die nooit gekke dingen gedaan heeft. Als je ziet waar hij van FC Utrecht allemaal naartoe kon en dan toch voor Eintracht Frankfurt koos, dat heeft mij ook verbaasd. Ik had dat niet gedaan. Ten opzichte van wat hij heeft laten zien, vond ik de club niet goed genoeg", zegt Van de Haar. "Ik zal niet zeggen welke clubs allemaal interesse hadden, maar dat waren grote clubs. Ik vergelijk hem een beetje met Huntelaar. Die vertelde heel stellig dat hij van De Graafschap naar sc Heerenveen en vervolgens naar Ajax zou gaan. Daar deden we wel eens lacherig om, maar het kwam wel uit. Zo'n type is Sébastien ook."

'Ik dacht: wat hebben ze nu gehaald?'
Met het verwijt dat Haller 'geen Ajax-spits' is, kan Van de Haar weinig. "Ik durf Haller in één adem te noemen met Stefan Pettersson. Als er ooit één echte Ajax-spits was, dan was hij het. Dat was in mijn tijd dé Ajax-spits, die wordt over tachtig jaar nog herinnerd. Het klinkt misschien bijdehand, maar iedereen die met Haller samen heeft gewerkt zal zeggen dat het een Ajax-spits is die in de Champions League kan spelen. Toen ik nog niet bij Utrecht in dienst was, dacht ik: wat hebben ze nu gehaald? Het zag er een beetje onbeholpen uit, maar dat is het totaal niet. Mensen zeggen dat het 'makkelijke goals' zijn die hij maakt, maar ook dat is een gave. Hij staat er wel."



En ook de omgeving waarin Haller zich begeeft, draagt ongetwijfeld bij aan zijn prestaties. "Er lopen in Europa weinig type-Hallers rond. Van Huntelaar en Petterson zijn er ook weinig. Dat zijn ook spelers die nooit genoemd worden in de roddelmedia, dat helpt heel erg. Haller was op jonge leeftijd al zo stabiel en gedreven, heel indrukwekkend. Het is nogal een verschil of je vrijdagavond aan de pasta zit of champagne drinkt in de club."

De vraag is wat Ajax doet als er komende zomer een bod van pak 'm beet vijftig miljoen euro binnenkomt in Amsterdam. Van de Haar: "Als ik Ajax was zou ik een speler die altijd speelt en scoort niet verkopen. Ajax moet altijd transfers doen, maar voor vijftig miljoen zou ik hem niet laten gaan. Het is een beetje zoals de huidige huizenmarkt: je moet er ook iets voor terugkopen. Ik zie bij Ajax niet wie Haller vanuit de jeugdopleiding op zou kunnen volgen."

Franse lof
Dat Haller als de bliksem gaat in de Champions League is ook in Frankrijk niet onopgemerkt gebleven. Het toonaangevende L'Équipe zette de in Frankrijk geboren spits zelfs in het Champions League-elftal. Haller speelt zijn interlands voor Ivoorkust, maar zou vast en zeker in beeld zijn geweest bij Les Bleus, zegt verslaggever Flavien Tresarrieu. "Want hij draait een geweldig seizoen bij Ajax en zijn profiel is best zeldzaam. Olivier Giroud zit niet meer bij de nationale ploeg en de kans is klein dat hij ooit nog terugkeert. Haller zou vast en zeker een kans hebben gekregen. Hij van waarde had kunnen zijn voor de nationale ploeg en daarom vindt men het jammer."

Ondanks dat Haller lof uit binnen- en buitenland krijgt door zijn prestaties bij Ajax, is hij bij het grote Franse publiek niet erg bekend. "Iedereen weet dat hij Frans is en omdat hij met Auxerre in de Ligue 2. speelde en vroeg naar Nederland ging, was hij niet zo bekend. Ze weten eigenlijk niet veel meer dan dat hij Frans is."

De prestaties van Ajax worden in Frankrijk wel nauwlettend gevolgd. "Haller heeft bij Eintracht Frankfurt en West Ham United gespeeld en dat hij nu bij Ajax speelt is goed voor zijn carrière, maar hij werd destijds nooit gezien als spits die ooit in aanmerking zou komen voor de Franse nationale ploeg."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)