FC Groningen gaat naar volgende ronde KNVB Beker na ontsnapping in verlenging

15-12-2021 22:30
42

FC Groningen heeft zich woensdag na verlenging geplaatst voor de volgende ronde van de KNVB Beker. Excelsior was lang op weg naar een stunt, maar gaf de voorsprong weg en ging in de verlenging onderuit: 2-4.

Veel ogen waren gericht op spits Thijs Dallinga, die bij Groningen niet aan de bak kwam, maar er bij Excelsior al 24 in heeft liggen. Het ging deze week in de media vooral over hem, al bleef hij zelf met beide benen op de grond staan.

Het thuispubliek kreeg geen aantrekkelijke wedstrijd voorgeschoteld. Het gevaar kwam in Rotterdam-Kralingen niet van Groningen, maar van Excelsior. De Rotterdammers kwamen na 23 minuten op voorsprong door een harde kopbal van Reuven Niemeijer. Kort voor rust kreeg Groningen de enige kans van de eerste helft en die was meteen raak: Cyril Ngonge nam de bal schitterend mee en rondde kalm af.

Groningen kwam in meerdere opzichten te kort. De ploeg van Danny Buijs deed te weinig met het balbezit, gaf slechte passes en kon amper gevaar stichten. Een uitschakeling was in de maak toen Excelsior met nog twintig minuten op de klok op voorsprong kwam. Julian Baas profiteerde van uitglijden van Wessel Dammers. Vlak voor tijd werd dat voorkomen na een valpartij van Michael de Leeuw, waardoor de bal op de stip ging. Mohamed El Hankouri pakte het cadeautje gretig uit: 2-2.

In de verlenging leek het de verkeerde kant op te vallen, ware het niet dat Dallinga's goal vanwege buitenspel werd afgekeurd. Het bleef even spannend, maar in de tweede helft van de verlenging besliste Groningen de wedstrijd in zijn voordeel. Jörgen Strand Larsen tikte binnen op aangeven van Tomas Suslov en scoorde vier minuten later opnieuw, waardoor het gedaan was voor Excelsior.