Ajax-talent Ünüvar investeert in zichzelf: 'Boys 13.00 uur naar huis, ik naar gym'

10 januari om 16:31
Laatste update: 10 januari om 21:56

Zijn roem was hem als jeugdspeler vooruitgesneld, maar Naci Ünüvar wacht nog altijd op zijn doorbraak in het eerste elftal van Ajax. De achttienjarige Zaandammer heeft geleerd wat er in fysiek opzicht komt kijken bij het spelen van profvoetbal.

Ünüvar debuteerde op zijn zestiende in het eerste elftal van Ajax, in de bekerwedstrijd tegen Spakenburg. Zijn tweede optreden tegen een andere amateurclub, BVV Barendrecht, volgde bijna twee jaar later en in de tussentijd werd hij bij Jong Ajax klaargestoomd voor het grote werk. Daarvoor moest hij zijn tijd nemen. "Ik merkte op een gegeven moment: ik ben niet fit. En als je dat als voetballer hebt, dan gaat er iets niet goed", vertelt hij aan ESPN. "Dat had ik ook in het eerste jaar dat ik van O19 naar Jong ging, toen hield ik het ook geen negentig minuten vol, 65 of zeventig maar."

Zijn spel in balbezit leed hier ook onder, merkte Ünüvar. "Alles ging aardig goed, maar toen kwam er een moment dat ik aan de bal ook minder werd. Dan zien mensen het sneller: hij is moe, hij kan het niet volhouden. En dat voelde ik zelf ook. En vanaf dat moment besefte ik eigenlijk wat ervoor nodig is om betaald voetbal te spelen, dat het geen jeugdvoetbal meer is."

Ünüvar steekt nu veel tijd in het verbeteren van zijn fysieke kracht. "Na trainingen nog extra kracht, een eigen programma. Dubbele programma's gedraaid als boys om 13.00 uur naar huis gingen, dat ik nog in de gym bleef. Het is ook niet iets wat je in een paar maanden ziet, het is echt een traject van twee maanden, dat je denkt: oké, nu zie ik een verschil. Je traint, je traint, maar eigenlijk merk je het op lange termijn pas."