Hofland: 'Dat ik die speler niet opstelde, heeft mij de kop gekost bij Fortuna'

12 januari om 09:18

Zijn ontslag bij Fortuna Sittard doet Kevin Hofland nog altijd pijn. De 42-jarige trainer loodste de Limburgers naar de Eredivisie, maar hij werd aan de kant gezet toen de resultaten op het hoogste niveau minder waren. Hij weet echter zeker dat dat niet de reden is voor zijn vertrek.

"Ik was emotioneel kapot van mijn ontslag bij Fortuna", zegt Hofland tegen Voetbal International. "Bleef daarna maar malen. De tranen liepen over mijn wangen, als ik er met mijn vrouw over sprak. Ik ben opgegroeid bij Fortuna. Kreeg later de kans om er trainer te worden. Daarvoor zal ik de club altijd super dankbaar blijven. Maar hoe ze me later hebben behandeld, heeft me diep gekwetst."

Hofland ging in 2018 aan de slag bij Fortuna en liep al snel tegen de beperkingen aan. "Ik had niks. Nog geen trainerskamer, alleen een donker hokje. Van mijn eigen geld heb ik een kantoor ingericht. Een videoanalyse-systeem heb ik ook zelf aangeschaft." Ook betaalde hij trainingskampen uit eigen zak en schoot hij salarissen voor. Het kon niet voorkomen dat hij in november 2020 werd ontslagen. "Als de resultaten de reden voor mijn ontslag waren geweest, dan had ik het nog kunnen begrijpen. Wat mij de kop heeft gekost, is dat ik een speler niet opstelde die volgens de leiding wel moest spelen."

Hofland doelt op eigenaar Isitan Gün en diens rechterhand Ogan Tarhan. Zij wilden dat Samuel Moutoussamy zou spelen, maar daar dacht Hofland anders over. "Hij trainde niet goed en hard genoeg. Liep maar wat te lanterfanten. Maar ik kreeg te horen dat hij moest spelen. Wilde ik niet. Tegen Roda JC voor de beker moest hij spelen, maar ik koos voor mijn vaste ploeg. We wonnen met 2-0. In het weekend gingen we naar Ajax. Ogan zei: 'Hij moet spelen'. Ajax was niet belangrijk, vond hij. Voor mij wel, zei ik."

"Ik wist dat ik mijn hoofd op het hakblok legde, zeker omdat ik eerder ook Tesfaldet Tekie al een paar keer tegen hun zin niet had opgesteld. Maar principes wogen zwaarder voor mij", aldus Hofland. "We verloren met 5-2, maar speelden wel heel goed. Een week later, nadat we thuis tegen PEC Zwolle in de laatste minuut een penalty hadden weggegeven en zo gelijkspeelden, werd ik ontslagen. Dat conflict om de opstelling was de reden, heel zeker."