Schreuder: 'Messi wilde niet, daarna zagen Piqué en Busquets hoe hij bezig was'

13 januari om 08:46

Zijn avontuur in Camp Nou was na een kleine anderhalf jaar al voorbij, maar Alfred Schreuder kijkt er met voldoening op terug. De kersverse Club Brugge-trainer fungeerde als assistent van Ronald Koeman en zag Lionel Messi opbloeien na een dramatische start van het seizoen.

De Argentijnse vedette probeerde na de 8-2 nederlaag tegen Bayern München tevergeefs onder zijn contract uit te komen, maar bleef noodgedwongen in Camp Nou spelen. "Messi wilde in eerste instantie niet. Maar Ronald zei: zodra hij het plezier terugkrijgt, komt het vanzelf. Daar lag mijn rol. We trainden goed en op een manier die spelers gewoon leuk vinden. Ook Messi", blikt hij terug in een uitgebreid interview met Voetbal International.

Na een stroeve start van het seizoen begon het alsnog te draaien, onder leiding van Messi. "En wat je dan krijgt: Busquets, Piqué, die zagen hoe Messi bezig was en wilden óók mee." Barça bouwde tussen december 2020 en april 2021 aan een ongeslagen Primera División-serie van negentien (!) wedstrijden en kwam nog in de buurt van de landstitel, die uiteindelijk alsnog naar Atlético Madrid ging. "Het blijft eeuwig zonde dat de tank leeg was op het moment dat we koploper konden worden. Ik ben ervan overtuigd dat we kampioen waren geworden als we van Granada (op 29 april had Barcelona de koppositie voor het grijpen, maar liet het zich thuis verrassen, red.) hadden gewonnen."

Eind oktober werden de Nederlandse stafleden alsnog bedankt voor bewezen diensten. Schreuder blijft er echter trots op dat hij voor één van de grootste clubs ter wereld heeft mogen werken. "Als assistent zet je niet alleen meer de pylonen neer. Je doet misschien wel meer dan de hoofdtrainer, met als verschil dat de druk niet bij jou ligt, maar bij hem." Koeman hield zich echter op bewonderenswaardige wijze staande, vindt Schreuder. "Wát een manager!", aldus zijn ex-assistent. "Het is ongekend wat die club losmaakt, wereldwijd. Als er dan druk bij komt kijken, moet je als trainer sterk in je schoenen staan. Koeman kon dat als geen ander. Hij hield vast aan zijn lijn, liet zich niet afleiden en wist op die manier de belangrijke spelers toch voor zich te winnen."