Ihattaren: 'Ro-nald Koe-man, dan kan ieder ander zijn mening je gestolen worden'

15 januari om 12:28

Ronald Koeman was van grote invloed op de keuze van Mohamed Ihattaren voor het Nederlands elftal. De aanvallende middenvelder verkoos in 2019 een interlandcarrière bij Oranje boven Marokko.

Volgens Ihattaren was de keuze snel gemaakt na een gesprek met de toenmalig bondscoach. "Toen Ronald Koeman op De Herdgang kwam en voor mij aan tafel zat, tikte ik mijn broer onder de tafel gelijk al met mijn knie aan: dit wordt een ja", zegt de Juventus-speler in De Telegraaf. "Ro-nald Koe-man. Als zó iemand zo voor je gaat, dan kan ieder ander zijn mening je gestolen worden. Mijn moeder was erbij en zij was helemaal in shock. Ze kijkt haar leven lang al voetbal. Wie kent Koeman niet? Ze schrok dat ze hem voor haar zag, echt een mooi moment."

Ihattaren raakte bij PSV echter op een zijspoor, waardoor het niet van een uitnodiging voor het Nederlands elftal kwam. Zelfs voor Jong Oranje werd hij niet geselecteerd. "Frank de Boer kwam naar me toe toen hij langskwam op de club. Dat vond ik netjes. Hij zei: je wordt nu niet opgeroepen, je speelt te weinig en hebt akkefietjes met de trainer. Dus ik dacht: geen probleem, dan zit ik sowieso bij Jong Oranje en ga ik daar vlammen. Maar ik bleek niet eens in de voorselectie te zitten richting het jeugd-EK. De vóórselectie. Daar schrok ik van." Spijt van zijn keuze heeft hij desondanks niet. "Die keuze kwam uit m'n hart."

Voorlopig is een oproep voor Oranje ver weg voor Ihattaren, die door Juventus bij Sampdoria werd gestald, maar helemaal uit beeld raakte. "Mijn moeder vroeg zelfs aan mij: voetbal je nog? Ze snapt er niets meer van. Maar daar wil ik snel verandering in brengen. Daarvoor zal ik in de spiegel moeten kijken. Ik wil slagen in de absolute top zodat mijn moeder weet dat ik een zoon en topsporter ben waar ze trots op kan zijn."