The Best FIFA-awards: Lewandowski wint prestigieuze award voor tweede maal op rij

The Best FIFA-awards: Lewandowski wint prestigieuze award voor tweede maal op rij

17-01-2022 20:41 Laatste update: 20:41
70

Wordt het voor het tweede jaar op rij Robert Lewandowski, pakt Lionel Messi de dubbel of verrast Mohamed Salah? Maandagavond worden in Zürich de FIFA-awards 'The Best' uitgereikt. De Argentijn won over het voetbaljaar 2021 ook al de Ballon d'Or, de tegenhanger van The Best Men's Player, terwijl Lewandowski vorig jaar met de prijs van de wereldvoetbalbond aan de haal ging. 

Naast The Best Men's Player of the Year worden er nog zeven prijzen uitgereikt. De stemmen voor de prestigieuze prijzen gelden voor de prestaties tussen 8 oktober 2020 en 7 augustus 2021. De enige Nederlander die kans maakt op een award is Sarina Wiegman. De voormalig bondscoach van de Oranje Leeuwinnen werd al tweemaal uitgeroepen tot The Best Woman's Coach en kan daar vanavond een derde keer aan toevoegen. VoetbalPrimeur houdt in dit overzicht de winnaars bij. 

The Best Men's Player

Genomineerd:
Robert Lewandowski (Bayern München)
Lionel Messi (FC Barcelona/Paris Saint-Germain)
Mohamed Salah (Liverpool)

Robert Lewandowski heeft Lionel Messi en Mohamed Salah afgetroefd en kroont zichzelf tot beste speler ter wereld. Vorig jaar won de Poolse goalgetter de prijs ook al. Lewandowski ging in 2021 de geschiedenisboeken in, door een stokoud record van Gerd Müller te verbreken en 41 Bundesliga-treffers te maken in één seizoen.

The Best Woman's Player

Genomineerd:
Alexia Putellas (FC Barcelona)
Jennifer Hermoso (FC Barcelona)
Sam Kerr (Chelsea)

FC Barcelona-speelster Alexia Putellas is verkozen tot The Best Woman's Player. De ploeggenote van Lieke Martens had in 2021 een groot aandeel in het winnen van de Champions League. 

The Best Men's Coach

Genomineerd:
Pep Guardiola (Manchester City)
Roberto Mancini (Italië)
Thomas Tuchel (Chelsea)

Arsène Wenger maakt bekend dat Thomas Tuchel de winnaar is van de prestigieuze prijs. De Duitse manager van Chelsea heeft zijn prijs mede te danken aan de Champions League-eindzege. 

The Best Woman's Coach

Genomineerd:
Sarina Wiegman (Nederland/Engeland)
Emma Hayes (Chelsea)
Lluis Cortes (FC Barcelona)

Sarina Wiegman grijpt net als vorig jaar naast The Best Woman's Coach. Emma Hayes gaat er met de prijs vandoor.

The Best Men's Goalkeeper

Genomineerd:
Édouard Mendy (Chelsea)
Manuel Neuer (Bayern München)
Gianluigi Donnarumma (AC Milan/Paris Saint-Germain)

Édouard Mendy, momenteel met Senegal actief op de Afrika Cup, heeft Manuel Neuer en Gianluigi Donnarumma weten af te schudden. De Chelsea-doelman nam in 2021 beslag op de Champions League-eindzege en ontwikkelde zich razendsnel op Stamford Bridge. 

The Best Woman's Goalkeeper

Genomineerd:
Christiane Endler (Paris Saint-Germain/Olympique Lyon)
Ann-Katrin Berger (Chelsea)
Stephanie Lynn Marie Labbe (Rosengard/Paris Saint-Germain)

Christiane Endler wint The Best Woman's Goalkeeper-award. In 2019 werd ze afgetroefd door Sari van Veenendaal en vorig jaar werd ze ook tweede. Over 2021 is de Olympique Lyon-keepster verkozen tot beste keepster ter wereld. 

Puskás Award

Genomineerd:
Patrick Schick (Schotland-Tsjechië)
Mehdi Taremi (Chelsea-FC Porto)
Erik Lamela (Arsenal-Tottenham Hotspur)

De Puskás Award gaat naar Erik Lamela. Namens Tottenham Hotspur, inmiddels speelt de Argentijn bij Sevilla, scoorde hij in de North-Londen Derby schitterend vanachter zijn standbeen.