Brazilianen vochten om shirt John de Bever: 'Grote kerel sloeg vier man neer'

Brazilianen vochten om shirt John de Bever: 'Grote kerel sloeg vier man neer'

19 januari - 08:58
Nederland 57 Reacties

Volkszanger John de Bever speelde profvoetbal bij Dordrecht '90 en een aantal Belgische clubs, maar haalde als zaalvoetballer de internationale top. De 56-jarige Brabander werd in 1997 zelfs verkozen tot beste zaalvoetballer ter wereld.

De Bever deed met het Tilburgse Bunga Melati mee aan een internationaal clubtoernooi in Brazilië en werd gebeld op zijn hotelkamer. "Voor een uitreiking, zeiden ze. Maak dat je moeder maar wijs, maar ik kom niet. Toen ze voor de vijfde keer belden ben ik toch maar even naar beneden gegaan. Ik moest het tenue aan van Bunga Melati en later ook mijn shirtje het publiek ingooien", vertelt hij aan het Algemeen Dagblad.

Het shirt van De Bever bleek in trek bij de Brazilianen. "Er zaten 30.000 mensen in dat stadionnetje in Porto Alegre en er werd echt gevochten om dat shirt. Ik zag een grote kerel vier man neerslaan en daarna mijn shirt aantrekken, dat veel te klein voor hem was. Dat vond ik toch wel mooi. Hier zouden ze dat shirt waarschijnlijk terug gooien."

Het Nederlandse zaalvoetbal stond er in de jaren negentig sowieso goed op. Niet alleen De Bever, ook huidig Quick Boys-trainer Edwin Grünholz maakte wereldwijd furore. De twee waren kortstondig ploeggenoten bij Bunga Melati. "Na vijf, zes wedstrijden had ik dat wel gezien. We wisten vaak al op voorhand dat we met dubbele cijfers gingen winnen. Dat ging nergens over, het was niet leuk. Ik ben toen gestopt. We konden beter tegen elkaar spelen, om het nog een beetje leuk te houden", aldus De Bever.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s