Zes conclusies: winteraankopen overtuigen, Ajax als enige blij met lege stadions?

Zes conclusies: winteraankopen overtuigen, Ajax als enige blij met lege stadions?

Eén punt voorsprong van PSV is twee punten voorsprong voor Ajax geworden. Er kan uiteraard nog van alles gebeuren in de komende veertien speelrondes, maar áls Ajax deze voorsprong vasthoudt, dan is de basis gelegd in het Philips Stadion. VoetbalPrimeur bespreekt zes discussiepunten na een enerverende, gelijk opgaande editie van PSV-Ajax.

PSV heeft weer pech met lijnenspel
In 2017 greep PSV naast de titel, nadat Jeroen Zoet de bal een millimetertje te ver over de doellijn duwde in De Kuip. In 2022 is de kraker tegen Ajax beslist doordat Daley Blind de bal net wel óf net niet binnen wist te houden, in aanloop naar de winnende goal. Op basis van de camerabeelden was eigenlijk niet met zekerheid vast te stellen of de arbitrage het goed gezien had. We hebben een VAR, we hebben doellijntechnologie, maar de 'emancipatie' van de technologische hulpmiddelen in het voetbal is dus nog niet voltooid. Ook dit soort kwesties moeten toch met camerabeelden voorkomen kunnen worden?

PSV maakt één beslissende fout meer dan Ajax
Is de topper gewonnen door de meest gelukkige van de twee? Dat zou je kunnen zeggen, maar ook Olivier Boscagli ging niet vrijuit bij dit discutabele moment. Toen de bal uit leek te gaan, hield de Monegask meteen op met voetballen, waarna PSV uit het lood stond en Noussair Mazraoui de 1-2 binnenschoot. Ook bij de openingstreffer van Brian Brobbey was de PSV-organisatie niet op orde: Armando Obispo en Mauro Júnior lieten de Ajax-spits uit hun rug ontsnappen. Ajax stelde hier 'slechts' één grove fout tegenover en won. Dus: heeft de meest gelukkige of de meest doortastende club gewonnen?

Toont Schmidt te veel ontzag voor Ajax?
Waar Erik ten Hag zijn ploeg al maandenlang in dezelfde formatie met dezelfde spelers laat voetballen, koos Schmidt voor een tactische variant met Mario Götze als spits. PSV leek meer bezig met het ontregelen van Ajax dan met zelf aan voetballen toekomen en rammelde – behoudends een fase in de tweede helft, na de 1-1 van Götze – nauwelijks aan de Amsterdamse poort: vooral sterspeler Cody Gakpo kon zich nauwelijks onderscheiden. Het is niet onlogisch dat Schmidt iets meer zekerheid dan normaal inbouwt tegen Ajax, maar doet hij de kwaliteiten van zijn eigen ploeg niet tekort? Na de 5-0 in oktober deed Schmidt zijn vaak aangehaalde '80-20' uitspraak, maar PSV en Ajax liggen echt wel dichterbij elkaar.

Winteraankopen laten zich aan beide kanten zien
Zowel bij PSV als bij Ajax stond een speler opgesteld die er in de eerste seizoenshelft nog niet speelde. Joey Veerman was bij sc Heerenveen tamelijk wisselvallig, maar de stap naar een hoger niveau lijkt hem goed te doen: de Volendammer verstopte zich niet tegen Ajax, speelde met lef en kon meteen een assist noteren. Brian Brobbey heeft Afrika Cup-ganger Sébastien Haller met verve vervangen tegen FC Utrecht en PSV. Hij was nog nauwelijks aan de bal geweest en kon bijna niet meer lopen, maar toonde zich na 34 minuten een echte spits.

Het afscheidscadeautje van Mazraoui
De matchwinner draaide er na afloop niet omheen: de kans dat hij na 30 juni nog speler van Ajax is, is volgens Mazraoui 'nihil, maximaal vijf procent. Dat betekent dat hij na zestien jaar Ajax gratis de deur uit gaat lopen, maar toch gaan beide partijen waarschijnlijk alsnog als goede vrienden uit elkaar. Zijn vijfde competitiedoelpunt in zijn allerbeste seizoen ooit kan wel eens een hele belangrijke blijken te zijn.

Ajax als enige blij met lege tribunes?
In ruim één maand tijd moest Ajax drie stadions bezoeken waar het nogal eens punten laat liggen: De Kuip, De Galgenwaard en het Philips Stadion. Het drieluik Feyenoord-, FC Utrecht- en PSV-uit is echter rimpelloos verlopen en heel misschien heeft dat ook wel iets te maken met de decors van die wedstrijden. Heel voetbalminnend Nederland heeft gegruweld van de wedstrijden zonder publiek, zou Ajax er stiekem wél blij mee zijn geweest? De volgende op papier lastige uitwedstrijden dienen zich pas in mei aan voor Ajax, tegen AZ en Vitesse.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s