De Eredivisie-flops: Boscagli en duo's van Fortuna, NEC en Heerenveen

De Eredivisie-flops: Boscagli en duo's van Fortuna, NEC en Heerenveen

24-01-2022 11:00
22

Tijd om de balans weer op te maken na het Eredivisie-weekend, dat uiteraard in het teken stond van PSV-Ajax. Eén speler uit die wedstrijd heeft ons wekelijkse floplijstje gehaald, terwijl Fortuna Sittard, NEC en sc Heerenveen elk twee spelers leveren.

Peter Leeuwenburgh (FC Groningen)
De buit was allang binnen tegen Vitesse en die ene tegengoal deed er uiteindelijk niet meer toe, maar toch kunnen we niet om de blunder van Leeuwenburgh in Arnhem heen. Zou hij nog 'dat gaat mij mooi niet overkomen' hebben gedacht, toen hij de ene na de andere collega-keeper zag blunderen in de vorige speelronde?  Hoe dan ook, een bal rustig aannemen terwijl er volop druk wordt gezet is zelden een goed idee voor een keeper, weet nu ook Leeuwenburgh.

Olivier Boscagli (PSV)
Hij had zich tegen Ajax nog niet in positieve of negatieve zin onderscheiden, totdat de 74ste minuut aanbrak. Boscagli zag de bal richting zijlijn rollen en hield maar meteen op met voetballen, terwijl de arbitrage door liet spelen. Of hij het gelijk nu wel of niet aan zijn zijde had, het bleek achteraf een kostbare beslissing: Ajax voetbalde verder, profiteerde van de ontbrekende organisatie bij PSV en maakte de winnende goal, die ook na een check van de VAR bleef staan.

Nigel Lonwijk (Fortuna Sittard)
Na anderhalve minuut in Waalwijk was het eigenlijk al duidelijk dat het niet zijn zondagavond zou worden: Lonwijk verdedigde naïef door het midden uit en gaf een 'assist' bij de openingsgoal van Juriën Gaari. Tijdens de daaropvolgende 43,5 minuut werd het er niet veel beter op en na één helft zat zijn wedstrijd er al op.

Roel Janssen (Fortuna Sittard)
We blijven even in Waalwijk, waar Fortuna eigenlijk niet mocht verliezen en na twintig minuten toch met 2-0 achter stond. Janssen botvierde zijn frustraties over een hopeloze eerste helft met een snoeiharde overtreding op Alexander Büttner: geel met een rood randje. Het was lang niet de eerste keer in zijn carrière dat Janssen met dit soort lompe charges de samenvatting in Studio Sport haalde.

Iván Márquez (NEC)
Het is een klein wonder dat de altijd heetgebakerde Spanjaard nu pas zijn eerste rode kaart als Eredivisie-speler kreeg. Natuurlijk stelde Feyenoord-tegenstander Cyriel Dessers zich aan, maar Márquez liet zich – drie minuten voor tijd, bij een 1-3 achterstand – ook wel heel makkelijk provoceren.

Calvin Verdonk (NEC)
Ook zijn ploeggenoot haalt het floplijstje. Als NEC er even niet meer uitkomt, kan het de bal altijd nog bij dirigent Lasse Schöne kwijt, maar Verdonk nam dat net iets te letterlijk. De linksback bracht met een hopeloze breedtepass onbedoeld oud-ploeggenoot Orkun Kökcü in stelling, met een tegendoelpunt tot gevolg.

Rami Kaib (sc Heerenveen)
De handsbal waarmee hij de – zo bleek later – winnende goal van PEC Zwolle inleidde was ongelukkig, maar dat neemt niet weg dat hij ook een allerbelabberdste wedstrijd speelde. Na één helft werd hij bedankt voor bewezen diensten.

Joeri de Kamps (Sparta)
"Mijn vader zegt altijd: dan moet je maar op dammen gaan", liet hij zich ooit als speler van NAC Breda ontvallen, in een seizoen waarin hij dertien gele kaarten kreeg. Zondag begon hij met een schone lei aan een nieuw Eredivisie-avontuur, maar dat werd geen succes: weliswaar geen kaart, maar wél cruciaal balverlies in de openingsfase, waarin de basis werd gelegd voor een kansloze thuisnederlaag tegen FC Utrecht.

Loïs Openda (Vitesse)
De Belg heeft elf van de 27 Eredivisie-goals namens Vitesse verzorgd: extra vervelend dus voor de Arnhemmers als uitgerekend hij een oliedomme rode kaart krijgt. Zijn stomp tegen Mike te Wierik werd nog gemist door arbiter Dennis Higler, maar daar kom je in het VAR-tijdperk niet meer mee weg. En dat had Openda ook kunnen weten.

Vanglis Pavlidis (AZ)
Elf doelpunten in 29 officiële wedstrijden: cijfermatig is het helemaal geen slechte oogst, maar gevoelsmatig moet Pavlidis nog steeds zijn draai vinden in Alkmaar. Dat lukte hem zaterdag tegen het stug verdedigende SC Cambuur eigenlijk geen moment. Na een uur spelen was zijn wedstrijd voorbij.

Henk Veerman (sc Heerenveen)
Als hij in vorm is, is hij één van de betere spitsen in de Eredivisie. En als hij niet in vorm is: dat hebben we zaterdagavond bij Heerenveen-PEC Zwolle kunnen zien. De hekkensluiter heerste eigenlijk op alle fronten in het Abe Lenstra Stadion en met name bij Veerman lukte weinig.