Fieldlabs gebruikt in buitenland, maar niet hier: 'Betaald van belastinggeld'

Fieldlabs gebruikt in buitenland, maar niet hier: 'Betaald van belastinggeld'

Dat de stadions in Nederland slechts voor één derde gevuld mogen worden met supporters, zorgt voor verbazing bij Eredivisie-directeur Jan de Jong. Hij haalt daarbij de resultaten van de Fieldlabs aan, die nota bene door de belastingbetaler zijn betaald. 

Voor de club in de Eredivisie mist er volgens De Jong nog het perspectief. "Wat is de routekaart? En waar moeten we aan voldoen om wél snel open te gaan? Het is onduidelijk wat nou over drie weken het weegmoment is. Waar moeten we aan voldoen om verder open te kunnen gaan?", zo vraagt de Eredivisie-directeur zich af voor de camera van ESPN.

De clubs brachten gezamenlijk al een statement naar buiten waarin ze aangaven de stadions voor twee derde te willen vullen. "Waarom hechten wij veel waarde aan twee derde capaciteit? Dat is bij de meeste clubs ongeveer het aantal verkochte seizoenskaarten", aldus De Jong. "Dat gaat over die loyale supporter die jaar na jaar die club steunt en de club door de coronacrisis trekt, zodat die in ieder geval naar binnen kan. Wij willen die supporters die ons steunen, echt belonen."

De Jong stelt dat het eigenlijk te gek is dat de resultaten van de Fieldlabs in andere landen gebruikt worden om de stadions volledig te openen. "Het toppunt van ironie is dat de Fieldlaps aangetoond hebben dat het veilig kan, het is betaald met belastinggeld. Diezelfde resultaten worden nu in het buitenland gebruikt om de stadions open te houden. Wij gebruiken ze niet in Nederland, maar in het buitenland omarmen ze het."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s