Burkina Faso voegt zich verrassend bij Kameroen in halve finale Afrika Cup

29-01-2022 21:51 Laatste update: 22:03
28

Kameroen heeft zaterdag de halve finale van het toernooi om de Afrika Cup bereikt. Andre Onana hield zijn doel schoon tegen Gambia, maar Karl Toko Ekambi was de gevierde man tijdens de 0-2 zege.

Gambia-Kameroen 0-2
Het gastland had in de achtste finale nog alle moeite met voetbaldwerg De Comoren, maar kende zaterdag een stuk minder problemen in een heet Douala. Hoewel keeper Baboucarr Gaye zijn team voor rust nog op de been hield, moest Gambia na vijftig minuten toch buigen na een kopbal van Ekambi. De aanvaller van Olympique Lyon sloeg zeven minuten later nogmaals toe. Gambia kon daar weinig tegenover stellen.

De Ontembare Leeuwen plaatsten zich zodoende eenvoudig voor de laatste vier. Daarin wacht een belangrijke krachtmeting met de winnaar van de ontmoeting tussen Marokko en Egypte. Die landen staan zondag tegenover elkaar.

Burkina Faso-Tunesië 1-0
Burkina Faso heeft de tweede kwartfinale op de Afrika Cup in zijn voordeel beslist. In een gelijkopgaande wedstrijd trok het land tegen Tunesië aan het langste eind. FC Lorient-speler Dango Ouattara tekende in de vierde minuut van de blessuretijd van de eerste helft voor de enige treffer van het duel. Na zeventig minuten leek Tunesië een penalty te krijgen, maar de VAR besloot anders. In de slotfase kreeg diezelfde Ouattare nog een rode prent, maar de voorsprong kwam niet meer in gevaar.

In de halve finale wacht voor Burkina Faso een wedstrijd tegen Senegal of Equatoriaal-Guinee. Die kwartfinale tussen de nummer twintig en 114 van de wereldranglijst wordt zondagavond afgewerkt.