Senegal verslaat Burkina Faso en krijgt nieuwe kans op Afrika Cup-winst

02-02-2022 21:58
13

Senegal heeft voor de tweede keer op rij de finale van het toernooi om de Afrika Cup bereikt. De ploeg van sterspeler Sadio Mané was woensdag met 1-3 te sterk voor Burkina Faso.

Senegal gold op voorhand als de favoriet, maar had de handen vol. Met ex-Ajacied Bertrand Traoré en Hassana Bandé, door Ajax verhuurd aan NK Istra, voorin verweerde Burkina Faso zich kranig. Toch leek Senegal na ruim een halfuur op voorsprong te komen. Burkina Faso-doelman Hervé Koffi kegelde Cheikyou Kouyaté omver en de scheidsrechter wees naar de stip. De VAR draaide de strafschop echter terug.

Ook op slag van rust zat de VAR de Senegalezen dwars. Een schot van Idrissa Gueye werd door Edmond Tapsoba met de arm geraakt, maar die hield hij wel keurig langs het lichaam. Zodoende werd de arbiter opieuw overruled en was het geen penalty, maar een hoekschop.

In de tweede helft had Senegal lange tijd moeite om de ban te breken, maar na zeventig minuten lag de bal dan toch in het doel. Abdou Diallo kreeg het leer voor zijn voeten na een hoekschop en de Paris Saint-Germain-verdediger aarzelde niet. Een paar minuten later profiteerde Bamba Dieng van goed werk van Mané: 0-2. Ibrahim Touré deed daarna iets terug, maar Mané gooide het duel in het slot.

Senegal kan daardoor in de herkansing. Tijdens de vorige editie in 2019 werd de finale verloren van Algerije. Ook in 2002 bereike Senegal al eens de finale, maar toen bleek Kameroen te sterk.