Eiting na 'bizarre' transfer: '20.000 fans waren blij met m’n terugkeer, erg gaaf'

Eiting na 'bizarre' transfer: '20.000 fans waren blij met m’n terugkeer, erg gaaf'

6 February - 11:00
33

Carel Eiting bevond zich afgelopen week in een ware rollercoaster. Op Deadline Day liet de controlerende middenvelder KRC Genk na een half jaar plots achter zich, om terug te keren bij Huddersfield Town. VoetbalPrimeur sprak Eiting voor én na zijn onverwachte transfer, die razendsnel tot stand kwam.

Een kleine week voor het sluiten van de transferperiode gaf een nietsvermoedende Eiting een interview aan deze website. Enkele dagen eerder verloor de geboren Amsterdammer met Genk van Union Sint-Gillis (2-1) en een transfer speelde toen nog niet.

In het duel met de Belgische koploper kwam Eiting één helft in actie, maar niet op zijn eigen positie: hij werd door de recent aangestelde Bernd Storck, de vervanger van John van den Brom, opgesteld als aanvallende middenvelder. In de wedstrijden daarvoor speelde Eiting zelfs als linksback. "Het is duidelijk dat ik overal speel waar de trainer me nodig heeft", vertelde de middenvelder toen. "Zelf denk ik alleen dat mijn kwaliteiten het best tot hun recht komen als ik een plekje naar achteren speel op het middenveld. Dus op zes of op acht."

Het leek Eiting niet helemaal lekker te zitten dat hij niet werd gebruikt op de positie waar hij het liefst speelt. Toch toonde de linkspoot zich strijdbaar. "Ik wil ernaartoe dat ik me op mijn plek kan laten zien. Dat is nog wel een grote uitdaging voor mezelf. Ik heb er ook genoeg over gesproken met de trainer. Dat is goed en fijn."


Eiting tegen Union, niet wetende dat het zijn laatste duel voor Genk zou zijn

Hoe de 'bizarre' last minute-move tot stand kwam
Niet lang na het interview begonnen de ontwikkelingen rondom het Genk-vertrek van Eiting. De jeugdinternational had op vrijdag, drie dagen voor de transferdeadline, een gesprek met trainer Storck, waarin duidelijk werd dat Eiting niet helemaal in het speelplan van de Duitser paste. "Ik was veel minder een type dat de trainer in zijn spel wilde gebruiken", legt de controleur nu uit. "Hij wilde op een heel andere manier spelen dan daarvoor en dat sloot veel minder aan op mijn kwaliteiten. Vlak na de komst van de nieuwe trainer was voor mij al duidelijk dat we in de zomer moesten zoeken naar een club die meer bij mijn manier van spelen past. Maar op een gegeven moment dachten we: waarom zouden we dat half jaar wachten, als het nu ook kan?"

En zo keken Genk en Eiting op het állerlaatste moment naar de opties voor een transfer in de winter. Huddersfield Town, dat strijdt voor een plaats in de play-offs in het Championship, behoorde tot de mogelijkheden. "Maandagavond was de transferdeadline en daarom ben ik op zaterdagmiddag naar Amsterdam gegaan. Ik wilde toen met mijn familie en andere naasten zijn, om hulp te krijgen bij het maken van een keuze."

"Vanuit Amsterdam zijn we zondag weer naar Genk gereden, omdat we de volgende ochtend (op Deadline Day, red.) met de club in gesprek gingen over een oplossing", gaat Eiting verder. Toen ik thuis met mijn moeder en vriendin was, hebben we de koffers al ingepakt, terwijl we nog niet eens wisten of we weg zouden gaan of niet. Dat was heel bizar."

Eiting en Genk kwamen tot een gezamenlijke oplossing: het contract van de oud-Ajacied werd ontbonden. "Als ik verhuurd werd, wat zou er dan in de zomer aan mijn situatie bij Genk veranderen? Die zou hetzelfde blijven", stelt Eiting. "Ik wilde graag iets vinden wat bij mij paste en Genk zat er ook zo in. Het was eigenlijk heel fijn hoe dat ging."

Uiteindelijk vielen alle puzzelstukjes net op tijd in elkaar: Eiting kon de overstap maken naar Huddersfield, waar hij vorig seizoen op huurbasis succesvol was. "Met Huddersfield hoefden we niet echt te onderhandelen", vertelt de intelligente spelverdeler. "Dat was allemaal vrij snel geregeld, ook omdat ik al in Engeland ingeschreven stond. Daardoor kon het papierwerk snel klaargemaakt worden. Ik vloog op Deadline Day om 17.10 uur van Amsterdam naar Manchester. Toen ik geland was, was alles helemaal rond. Niet veel later werd ik medisch gekeurd, waarna ik mijn handtekening rond 22.00 uur Nederlandse tijd kon zetten. Het is leuk om een transferdeadline een keer op deze manier mee te maken. Alles zat in deze dag."

Fans zorgen voor 'ongelofelijk' onthaal
Hoewel Eiting na de bizarre transfer 'hélemaal uitgeput' was, maakte hij twee dagen later al zijn rentree in het shirt van Huddersfield. Dat deed hij tegen Derby County (2-0 winst) op zijn vertrouwde plek. "Ik moest in de derde minuut warmlopen en viel direct na rust in. Het was erg leuk, ik gaf ook een assist, al was die niet heel speciaal. Ik moest er wel weer even inkomen, door alle hectische dagen en het nieuwe team waarin ik speel. Er zit, denk ik, nog veel meer in, maar dat maakt het ook leuk. Ik kan in ieder geval iets extra's brengen."


Eiting in actie bij zijn rentree namens Huddersfield

De rentree van Eiting maakte ook veel los bij de fans van Huddersfield: de Nederlander werd toegejuicht en -gezongen toen hij warmliep en inviel. "Dat was echt ongelofelijk, heel gaaf. Dit was mijn eerste wedstrijd voor publiek in Engeland en ik heb blijkbaar wel wat losgemaakt vorig seizoen. Twintigduizend man waren blij omdat ik voor hen kwam spelen, dat maakt je trots en is gaaf."

De Noord-Hollander voelt zich dus direct weer als een vis in het water in Engeland. Toch loopt het contract van Eiting over enkele maanden al af: hij tekende bij Huddersfield slechts voor een half jaar. "Huddersfield wilde een langdurig contract. Voor mij is het alleen belangrijk om veel te spelen en beter te worden. Van daaruit kan ik dan weer een stap zetten die bij mij past als speler en mens. Huddersfield is dan zeker een optie, maar niet de enige. We staan nu vijfde in het Championship en doen het fantastisch, dus nu is het leuk. Maar dat kan snel veranderen, heb ik gezien", besluit hij.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s