Middlesbrough wint na zinderende penaltyserie en knikkert Man United uit FA Cup

04-02-2022 23:53 Laatste update: 05-02-2022 00:00
65

Een daverende verrassing in de FA Cup: Middlesbrough heeft Manchester United na penalty's uit het bekertoernooi geknikkerd. De ploeg uit het Championship hield knap stand op Old Trafford en nam de strafschoppen in een adembenemende serie het beste.

Manchester United begon met bijna alle grote namen aan het duel met Middlesbrough. Dat was aan de verhoudingen op het veld ook te zien. De thuisploeg creëerde kans na kans in een vol Old Trafford, maar het vizier stond bij de meeste spelers niet op scherp.

United kreeg na twintig minuten een uitgelezen mogelijkheid om de voorsprong te pakken, maar Cristiano Ronaldo miste vanaf de penaltystip. Hij schoot de bal links naast de paal, waardoor Middlesbrough er steeds meer in begon te geloven. Vijf minuten later was het echter alsnog raak: Jadon Sancho prikte de 1-0 achter Middlesbrough-keeper Joe Lumley.

In het restant van de eerste helft en in het tweede bedrijf ging United vrolijk door met kansen creëren, maar mede door een uitblinkende Lumley wist Middlesbrough de schade beperkt te houden. Een stunt leek zelfs in de lucht te hangen, toen Matt Crooks na een mooi uitgespeelde aanval van de uitploeg de 1-1 achter keeper Dean Henderson schoot. Duncan Watmore leek in aanloop naar de treffer hands te maken, maar de VAR besloot niet in te grijpen.

Na de gelijkmaker ging Middlesbrough er weer helemaal in geloven. De ploeg meldde zich een aantal keer gevaarlijk op de helft van United, maar Henderson hoefde niet vaak reddend op te treden. Aan de andere kant van het veld bleef het spervuur aan kansen doorgaan, maar de bal wilde er maar niet in. Zo schoot Bruno Fernandes voor een vrijwel leeg doel tegen de paal.

Er waren penalty's nodig om een winnaar aan te wijzen op Old Trafford. De grootste kans in de dertig minuten extra tijd was er niet voor United, maar voor Middlesbrough. Aaron Connolly dook op voor Henderson, maar raakte de bal niet goed. Hierdoor kon de United-sluitpost vrij simpel keren.

De strafschoppen vielen uiteindelijk de kant op van Middlesbrough. Dat gebeurde pas bij de achtste penalty van United: jongeling Anthony Elanga (19) schoot de bal hoog over en was ontroostbaar. Alle pingels daarvoor werden (op eentje van Middlesbrough na) onberispelijk raak geschoten.