Tijdlijn: Overmars zwartste hoofdstuk in lange reeks schandalen Ajax

Tijdlijn: Overmars zwartste hoofdstuk in lange reeks schandalen Ajax

07-02-2022 13:15 Laatste update: 08-02-2022 09:30
384

De sportieve prestaties hebben veel verbloemd, maar bij Ajax rommelt het al langer. De #MeToo-zaak rond Marc Overmars is het zwartste hoofdstuk in een lange reeks schandalen in de laatste anderhalf jaar. Een tijdlijn.

Het nieuws sloeg zondagavond laat in als een bom: Overmars vertrekt per direct bij Ajax wegens grensoverschrijdende berichten die hij gedurende een langere periode heeft verstuurd aan meerdere vrouwelijke collega's. "Ik schaam me kapot", reageerde de voormalige topvoetballer van onder meer Ajax, Arsenal en Barcelona. In Amsterdam is zo langzamerhand een patroon zichtbaar.

December 2020: steekpartij Promes
Ruim een jaar geleden werd Quincy Promes opgepakt vanwege betrokkenheid bij een steekpartij. Hij zou bij een familiefeest in Abcoude zijn neef in zijn knie hebben gestoken. Promes, die kort na zijn aanhouding de wijk nam naar Spartak Moskou, wordt inmiddels vervolgd voor poging tot doodslag en zware mishandeling. Binnenkort verschijnt hij voor de rechter.

Februari 2021: vinkjesgate Haller
Vinkje aan, vinkje uit: recordaankoop Sébastien Haller werd een maand na zijn komst - voor 22,5 miljoen euro - niet door Ajax ingeschreven voor de knock-outfase van de Europa League. De Amsterdammers waren zelf schuldig aan de administratieve blunder. "Never a dull moment in Amsterdam, hè", lachte Erik ten Hag destijds als een boer met kiespijn.

Februari 2021: dopingschorsing Onana
Bij Onana werd na een 'out of competition' controle het middel Furosemide in zijn urine aangetroffen. Volgens de doelman werd hij positief bevonden, omdat hij per ongeluk een pilletje van zijn vrouw had gepakt, terwijl hij een aspirine wilde gebruiken. Dat pilletje bevatte het verboden middel. Uiteindelijk werd zijn schorsing van een jaar teruggebracht tot negen maanden. Onana keepte sinds zijn terugkeer twee wedstrijden, maar weigert zijn aflopende contract te verlengen en verlaat Ajax aan het einde van het seizoen transfervrij voor Internazionale.

Oktober 2021: aangifte tegen Labyad
Zakaria Labyad speelt een marginale rol binnen Ajax, maar werd eind oktober opeens de meest besproken speler in Amsterdam. De aanvaller wordt verdacht van de mishandeling van een stukadoor, waarbij ook enkele familieleden zich niet onbetuigd zouden hebben gelaten. Labyad was naar verluidt ontevreden zijn geweest over het werk van de aannemer aan zijn villa, waarna hij een deel van de facturen niet betaalde. Toen de stukadoor daarop verhaal kwam halen, liep het uit de hand. Er zou zelfs een vuurwapen in het spel zijn geweest. Of het Openbaar Ministerie tot vervolging overgaat, is nog onduidelijk

November 2021: cryptoscam Overmars
Marc Overmars verbond afgelopen jaar zijn naam aan Xpose Protocol, dat hem bombardeerde tot 'adviseur'. De koers van de cryptomunten die het bedrijf verhandelde liep snel op, maar ook weer snel terug. Het bleek één grote scam, waarbij in totaal 125 miljoen dollar verdampte ten koste van jongeren. In november maakte Overmars bekend zijn werkzaamheden voor Xpose te hebben gestaakt. In een toelichting via een woordvoerder liet hij weten dat hij 'zich vooraf beter in de zaak had moeten verdiepen'.

Januari 2022: positieve Ajax-spelers in Portugal
Ajax begon het nieuwe jaar met het volgende schandaal: vier spelers die tijdens het trainingskamp in Portugal positief testten op corona, waren een dag later alweer in Amsterdam. Dat was tegen de regels: iedereen die positief test in Portugal moet direct in quarantaine. In Portugal. En diegene mag pas reizen als er een negatieve PCR-test kan worden getoond. De regels vanuit de Nederlandse overheid zijn ook volkomen duidelijk: vliegen met corona mag niet. Ajax verweerde zich door - onterecht - te stellen dat er sprake was van een uitzondering, omdat het ging om een privéjet.

Februari 2022: de val van Overmars
Uit het niets valt het doek voor Overmars. Ajax schrijft één van de zwartste bladzijdes in de clubgeschiedenis, nu de directeur voetbalzaken - misschien wel de belangrijkste man in de organisatie - per direct stopt vanwege grensoverschrijdende berichten die hij gedurende een langere periode heeft verstuurd aan meerdere vrouwelijke collega's.

Overmars biedt in de verklaring zijn excuses aan. Hij zegt vorige week te zijn geconfronteerd met meldingen daarover en 'hoe dit op anderen is overgekomen', zonder verder in detail te treden. "Ik schaam me kapot. Helaas realiseerde ik me niet goed dat ik hiermee grenzen heb overschreden, maar dat werd me deze dagen wel duidelijk. Daardoor voelde ik opeens een enorme druk."

Overmars ziet 'geen andere optie dan te stoppen bij Ajax'. Hij werd onlangs nog herbenoemd voor een nieuwe termijn die tot 30 juni 2026 zou lopen.