'Geweldige' Dumfries verovert Inter-harten: 'De fans houden van hem'

'Geweldige' Dumfries verovert Inter-harten: 'De fans houden van hem'

16-02-2022 10:30 Laatste update: 10:30
62

Denzel Dumfries beleefde een moeizame start bij Internazionale, maar inmiddels wordt de oud-PSV'er op handen gedragen in Milaan. Dat vertelt Luca Taidelli, die de Nerazzurri op de voet volgt voor La Gazzetta dello Sport. Woensdag mag de rechtsback zich meten met Liverpool.

Dumfries verruilde PSV na een succesvol EK voor Inter, dat ongeveer 12,5 miljoen euro betaalde. In het Stadio Giuseppe Meazza had de 25-jarige vleugelverdediger tijd nodig om zijn weg te vinden in de ploeg van trainer Simone Inzaghi. "Het is moeilijk om je aan te passen aan het Italiaanse voetbal, dat erg tactisch is. Zeker als je jullie voetbal gewend bent, dat meer open is", zegt Taidelli tegen VoetbalPrimeur.

Dumfries werd in zijn eerste maanden bijgespijkerd. "Hij moest wennen aan zijn positie, in het 5-3-2 systeem. Dat was hetzelfde voor zijn voorganger Achraf Hakimi, het duurde bij hem ook twee, drie maanden tot hij begreep wat Antonio Conte van hem verlangde. Wanneer moet je aanvallen, wanneer moet je achterin blijven, de connectie met de drie centrale verdedigers… Daar had Denzel tijd voor nodig. Hij moest zich fysiek aanpassen, maar vooral tactisch. Hij heeft onder meer veel video's bekeken en ook Stefan de Vrij zal hem geholpen hebben."

Ondertussen was er wel wat kritiek op het spel van de Oranje-international, die eind oktober onder meer een penalty veroorzaakte in de Serie A-topper tegen Juventus. Volgens Taidelli werd hem dat echter niet heel zwaar aangerekend. "Ik kan niet geloven dat dat een strafschop was. Dat was een moeilijk moment. Maar wat drie dagen later gebeurde in het duel met Empoli was heel belangrijk. Danilo D'Ambrosio scoorde en vierde dat met Denzel. Het was een keerpunt. Matteo Darmian had het goed gedaan, maar na zijn blessure bleef Simone Inzaghi voor Denzel kiezen."

Die kans greep Dumfries met beide handen aan. "Ik sla zijn huidige prestaties zeer hoog aan", zegt de verslaggever van La Gazzetta. "Hij is meer een vleugelspeler dan een vijfde verdediger. Hij is duidelijk de eerste keus nu." En dus staat de oud-speler van Sparta, sc Heerenveen en PSV woensdag tegenover de sterren van Liverpool. "Er komen heel moeilijke en grote wedstrijden aan, sleutelduels. Het feit dat hij onder meer goed speelde in de stadsderby tegen AC Milan, in de duels met Theo Hernández, was een sterk signaal. Maar Liverpool is zo sterk, Inter zal echt als een team moeten spelen", aldus Taidelli. "De verdedigers van Inter zijn bovendien niet heel snel. Denzel zal samen met Milan Skriniar goed moeten letten op Sadio Mané. Ze moeten het samen doen."

De Inter-fans staan inmiddels volledig achter Dumfries, die de laatste weken ook lovende kritieken krijgt van de Italiaanse media. "Hij is geweldig, hij is heel sterk bezig", vindt ook Taidelli. "De fans houden van hem. In het begin was hij aanvallend al gevaarlijk, maar verdedigend nog zwak. Nu doet hij het heel goed." De Milanezen hebben dan ook een goede deal gesloten, meent hij. "Ze hebben minder dan een vierde betaald dan wat ze voor Hakimi kregen. Hij is nog jong, was aanvoerder van PSV. Het is absoluut een goede deal van de club."

Dumfries wordt veelvuldig vergeleken met zijn voorganger. "Hakimi werd gezien als de beste rechtervleugelverdediger in de Italiaanse competitie, maar Denzel heeft een vergelijkbare impact." La Gazzetta schreef na de topper tegen Napoli zelfs dat de Nederlander in de voetsporen van Maicon kan treden. "Maar voor die vergelijking is het nog wel wat vroeg. Het is aan Denzel, maar het hangt natuurlijk ook af van de successen in Europa. Liverpool is de volgende uitdaging."

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)