Schitterende vrije trap niet voldoende voor Groningen: PEC in extremis langszij

20-02-2022 14:14 Laatste update: 14:52
162

FC Groningen heeft op bezoek bij PEC Zwolle met 1-1 gelijkgespeeld. Een rake vrije trap van Laros Duarte leek de uitploeg lange tijd de volle buit te bezorgen, maar de Overijsselse club kwam in de slotfase langszij. Daarmee hield de thuisploeg de ongeslagen reeks in 2022 in tact.

In Zwolle betraden de beide ploegen het veld in een winters decor: het waaide hard en de regen kwam met bakken uit de hemel vallen. Na de teleurstellende 0-1 nederlaag in eigen huis tegen Fortuna Sittard gingen de bezoekers op jacht naar eerherstel. Het duurde tot de 36ste minuut voordat de score werd geopend. Na een fraaie dribbel verdiende Duarte een vrije trap op een mooie plek. De 24-jarige middenvelder nam zelf plaats achter de bal schoot het leer op schitterende wijze tegen de touwen.

Amper vijf minuten na rust leek Michael de Leeuw de Trots van het Noorden naar een verdubbeling van de marge te schieten. Nadat PEC-doelman Kostas Lamprou de bal uit zijn handen liet glippen, was de goaltjesdief er als de kippen bij om de 0-2 aan te tekenen. De arbitrage constateerde een overtreding van Jørgen Strand Larsen voorafgaand aan de treffer, waardoor het feest niet doorging voor Groningen.

In de 75ste minuut was de thuisploeg dichtbij de gelijkmaker. Op gelukkige wijze kreeg Daishawn Redan de uitgelezen kans om te scoren, maar dat was buiten Peter Leeuwenburgh gerekend. De keeper verkleinde zijn doel uitstekend en de daaropvolgende redding was uitstekend. Groningen raakte niet veel later de paal via Larsen.

In extremis zorgde Mustafa Saymak met een waanzinnige pegel van afstand op de paal bijna voor de gelijkmaker. Uit de daaruitvolgende corner kopte Yuta Nakayama op fraaie wijze raak, waardoor PEC toch nog een punt aan de ontmoeting overhield.

Dankzij de zege staat FC Groningen op de tiende plaats met 26 punten. De Blauwvingers blijven de hekkensluiter van de Eredivisie met zeventien punten. De achterstand op nummer vijftien Willem II bedraagt vier punten.