'Mister 1-0' Klaassen zoekt verklaring: 'Daar had ik een 10 voor op het vwo'

'Mister 1-0' Klaassen zoekt verklaring: 'Daar had ik een 10 voor op het vwo'

23 februari - 08:55
33

Davy Klaassen leek het kind van de rekening te worden van de concurrentiestrijd bij Ajax, maar hij greep zijn kans toen Ryan Gravenberch ontbrak met een coronabesmetting. Zo opende 'Mister 1-0' in de duels met Heracles Almelo en FC Twente de score.

"Het wordt geregeld aan me gevraagd: hoe komt het dat je zo vaak op de goede plek staat? Dat je zo vaak het eerste doelpunt maakt in een wedstrijd? Ik had op het vwo een 10 voor wiskunde dus het zal misschien best met ruimtelijk inzicht te maken hebben", zegt Klaassen in Het Parool. "Maar het zijn ook de patronen in ons spel. Sommige situaties hebben zich al duizenden keren voorgedaan. Je herkent ze en handelt ernaar."

"Tuurlijk speelt geluk ook een rol, maar het is in mijn geval ook een kwestie van steeds weer gaan. Dat wordt beloond", vervolgt de 29-jarige middenvelder, die voor de winterstop nog op de bank belandde. "Kwestie van op het verkeerde moment geblesseerd raken. Dan is topsport bikkelhard. Je kunt ook niemand de schuld geven. Maar het is soms zwaar irritant om niet te spelen", erkent hij.

Ook als wisselspeler gaf Klaassen desondanks alles. "We zijn best fel op elkaar. Het knettert soms, dan staan er ineens twee spelers met de koppen tegen elkaar op het trainingsveld. Dat moet ook af en toe, als het daarna maar snel weer goed is. En dat is het."

Al met al voelt de Oranje-international zich goed bij Ajax. "Het is fantastisch om terug te zijn. De manier waarop we voetballen, de prestaties in de Champions League. Ajax is op dit moment top vijftien van de wereld. Het niveau wordt steeds verder opgeschroefd. De eisen zijn hoog."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s