FIFA neemt maatregelen tegen Rusland, ook Engeland komt met boycot

FIFA neemt maatregelen tegen Rusland, ook Engeland komt met boycot

27-02-2022 20:24 Laatste update: 28-02-2022 14:58
45

De FIFA heeft sancties aangekondigd tegen Rusland. Naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne worden door de wereldvoetbalbond, die normaal gesproken afwachtend is, maatregelen genomen om Rusland pijn te doen, al blijft een schorsing uit.

Internationale wedstrijden worden per direct niet meer op Russisch terrein gespeeld, maar 'thuiswedstrijden' op neutraal terrein en zonder publiek. De lidvereniging die Rusland vertegenwoordigt neemt deel onder de naam 'Football Union of Russia' en niet als 'Rusland'. Dat betekent dat Rusland zichzelf niet als Rusland mag verkopen in internationale wedstrijden. Het Russische volkslied en de nationale vlag zijn per direct verboden.

Ook Engeland heeft Rusland inmiddels geboycot. De FA laat zondag weten dat er voor de nabije toekomst op welk niveau dan ook geen wedstrijden tegen Rusland meer worden gespeeld. Engeland is dus het volgende land dat Rusland boycot. Eerder spraken Polen, Tsjechië en Zweden al uit niet meer tegen het land te willen spelen, uit solidariteit voor Oekraïne.

'De FIFA roept opnieuw op tot het dringende herstel van de vrede en tot een onmiddellijke start van een constructieve dialoog. De FIFA blijft in nauw contact met de Oekraïense voetbalbond en leden van de Oekraïense voetbalgemeenschap die om steun hebben verzocht om het land te verlaten zolang het huidige conflict voortduurt', zo laat de FIFA weten.