Partizan is gemotiveerd: 'Ze willen Feyenoord, een beroemde club, graag verslaan'

Partizan is gemotiveerd: 'Ze willen Feyenoord, een beroemde club, graag verslaan'

10 maart - 11:30 Laatste update: 11:31
129

In de achtste finale van de Conference League neemt Feyenoord het op tegen Partizan Belgrado. De lijstaanvoerder van de Servische competitie, die in de tussenronde mede dankzij een goal van Queensy Menig afrekende met Sparta Praag, leeft met vertrouwen toe naar de ontmoetingen met de Rotterdammers. En dus peilde VoetbalPrimeur de stemming in Servië.

Door Guy Habets

De fanatieke supporters van Partizan, die het Stadion Partizana iedere thuiswedstrijd in vuur en vlam zetten, mogen dit seizoen weer hopen op eremetaal. In de competitie is hun club namelijk nog steeds de lijstaanvoerder, hoewel eind februari de 'Eeuwige Derby' met 2-0 van stadgenoot Rode Ster werd verloren. Die positie op de ranglijst sterkt het idee dat er ook tegen Feyenoord wat mogelijk is voor de Serviërs. "Dat ze bovenaan staan, is een buitengewoon goede prestatie", zegt Dragan Cica van het Servische medium Sportklub.

De Servische journalist wil er maar mee zeggen dat het seizoen van Partizan in eigen land zeer voorspoedig verloopt en dat er ook in Europa al hoge ogen gegooid zijn. Feyenoord is dan ook gewaarschuwd. "Het halen van de achtste finale van de Conference League is een groot succes voor de club. En dan vooral de manier waarop: Partizan won eenvoudig van Sparta Praag en dat verraste de mensen hier wel, maar dat heeft ook veel vertrouwen gegeven. De wedstrijden tegen Feyenoord zullen een echte test zijn en nu gaan we zien wat de mogelijkheden en kwaliteiten van dit team nu werkelijk zijn."

Er was dan ook geen sprake van angst of ontzag voor de Rotterdammers, toen tijdens de loting duidelijk werd dat de volksclubs uit Servië en Nederland tegen elkaar uit zouden gaan komen. "Partizan had tegenstanders kunnen treffen die een stuk beter zijn, dus de fans zijn blij dat het Feyenoord geworden is. De verwachting is namelijk dat ze op dat niveau meekunnen en de ploeg zal zeer gemotiveerd zijn om een team met een grote naam te bestrijden en te verslaan."

Cica benadrukt dat we in Nederland niet mogen onderschatten hoe groot de Eredivisie en de traditionele topclubs zijn. "Feyenoord heeft de status van een Nederlandse grootmacht en staat op gelijke hoogte met Ajax en PSV. Misschien zitten er nu geen sterren in het team, maar iedereen in Servië kent Giovanni van Bronckhorst, Pierre van Hooijdonk, Robin van Persie en Dirk Kuyt en weet dat zij bij Feyenoord hoge ogen gooiden. Daarnaast wordt er vaak gesproken over de intense sfeer die in De Kuip gecreëerd kan worden. En dat wil hier in Servië wel wat zeggen."

Dat het in Rotterdam-Zuid kan spoken, net als in het Partizanstadion, is bekend bij Menig. De bij FC Twente opgepikte aanvaller speelt nu ruim een half jaar voor de Servische koploper en maakt volgens de Sportklub-journalist een prima indruk. "Hij heeft al vaak gescoord, terwijl hij er pas sinds het begin van het seizoen bij is. Dat is knap. Menig heeft zich in het team geknokt en heeft al bewezen dat hij een speler is die het verschil kan maken voor Partizan. Het is wel te zien dat hij een goede opleiding heeft gehad in Nederland."

Menig is echter niet de speler waar Feyenoord het bangst voor moet zijn. "Dat is Ricardo Gomes, de spits, die in alle competities al 27 doelpunten heeft gemaakt. Daarnaast moet Partizan het hebben van jonge, talentvolle spelers die zich op het Europese toneel willen laten zien. Denk daarbij aan Nemanja Jovic en Marko Milovanovic, die het echt in zich hebben om grote spelers te worden. Tenslotte wil ik ook nog Sasa Zdjelar aanhalen, die de laatste wedstrijden uitstekend in vorm is. Hij is een verdedigende middenvelder waar je niet graag tegenover staat."

Met Lazar Markovic en Bibras 'Bibars' Natcho herbergt de selectie van Partizan ook een aantal spelers die al in grote competities furore maakten en bekend zijn bij het grote publiek. Toch hoeft Feyenoord van dat tweetal niet zo veel te verwachten. "Markovic is een jongen van de club, maar hij is ver verwijderd van zijn beste vorm. Natcho wordt op handen gedragen door de fans en speelt in de competitie nog wel zijn wedstrijden, maar is eigenlijk te oud om nog een rol van betekenis te spelen in Europa. Het lijkt op vergane glorie."

Net als de rest van voetbalminnend Servië kijkt Cica enorm uit naar het tweeluik, dat donderdag begint met de heenwedstrijd in Belgrado. Aan een voorspelling durft hij zich niet te wagen, omdat hij stelt dat Partizan absoluut niet onder zal doen voor Feyenoord en dat het zijn sluwe spelwijze goed beheerst. "Fifty-fifty, meer kan ik er niet over zeggen. Ik ga ervan uit dat Partizan tegen Feyenoord zal hopen op de omschakeling of via de lange bal gevaar wil stichten. Dat kunnen ze goed, dus het gaat spannend worden."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

#DoneDeal de podcast is ook te beluisteren via Spotify en te bekijken via YouTube!

Plaats een reactie