'Lucky' Ajax geeft weer voorsprong weg, maar wint weer in blessuretijd

11-03-2022 21:53 Laatste update: 21:56
539

Ajax is voor de tweede keer op rij door het oog van de naald gekropen in de Eredivisie. Weer gaven de Amsterdammers een 2-0 voorsprong weg, maar weer werd de overwinning in blessuretijd binnengesleept. Het uitduel met SC Cambuur eindigde in 2-3 en dus blijft Ajax koploper.

Ajax won de heenwedstrijd met maar liefst 9-0, maar door de matige vorm waarin de Amsterdammers vandaag de dag verkeren hield niemand met een dergelijke uitslag rekening. Toch begon het allemaal bijzonder voorspoedig voor Ajax, dat na drie minuten de leiding greep via aanvoerder Dusan Tadic, die doelman Pieter Bos van dichtbij passeerde.

Ajax speelde een uitstekende eerste helft waarin het kans na kans kreeg, maar slordig was in de afwerking. Het was voor Cambuur een kwestie van tegenhouden en had het geluk van de wereld dat Ajax de kansen niet afmaakte. Dat lukte niet, want na de 0-2 van Sébastien Haller leek het uitstekend en frivool spelende Ajax op weg naar een eenvoudige overwinning. Helemaal toen de ploeg van Erik ten Hag na de 0-2 meer kansen kreeg om de wedstrijd te beslissen.

Ajax was in de tweede helft geen schim meer van de eerste helft en gunde Cambuur al snel de kans op een comeback. Issa Kallon was bij een corner simpelweg scherper dan de verdedigers van Ajax en maakte de aansluitingstreffer. Daardoor verviel Ajax wederom in oude patronen, tegen RKC Waalwijk gebeurde exact hetzelfde.

Zo scherp als Ajax in de eerste helft was, zo slap was het in de tweede helft. Cambuur rook bloed en drukte de Amsterdammers steeds meer achterover. Uitgerekend door een fout van basisklant Nicolas Tagliafico kwam Cambuur in de slotfase langszij. Door een foute inspeelpass kon Robert Uldrikis voorgeven op Patrick Joosten, die weer profiteerde van de uitglijdende Devyne Rensch. Een flater van jewelste, waardoor Ajax opnieuw op weg was naar een uitglijder.

Ajax ontsnapt
Brian Brobbey werd door Ten Hag van stal gehaald om een blamage te voorkomen. De spits was erg dicht bij de 2-3, maar zijn kopbal werd gepakt door Bos. Ajax drukte en drukte en kreeg in blessuretijd wat het wilde. Een afstandsknal van Ryan Gravenberch bezorgde de Amsterdammers alsnog de overwinning, vier dagen voor de cruciale clash met Benfica in de Champions League.