Waterreus: 'Hoe hoog ik Fraser ook heb zitten, dit moet je gewoon niet willen'

Waterreus: 'Hoe hoog ik Fraser ook heb zitten, dit moet je gewoon niet willen'

15 maart - 10:44 Laatste update: 11:16
87

Het gebeurt dit seizoen steeds vaker in de Eredivisie: een keeper veinst een blessure, zodat een trainer de tijd heeft om zijn spelers te instrueren. Ronald Waterreus, oud-doelman van onder meer PSV en Oranje, vindt het puur spelbedrog.

Sparta-doelman Maduka Okoye deed zaterdag tegen Go Ahead Eagles (1-0) wat veel van zijn collega's eerder al deden. Henk Fraser zei na afloop 'gewoon te profiteren van de mazen in de wet', maar Waterreus denkt er het zijne van. "Hoe hoog ik Fraser ook heb zitten als mens en trainer; dit moet je gewoon niet willen", reageert hij in het Algemeen Dagblad. "Spelbederf is voor kijkers een van de meest irritante dingen van het voetbal. Alleen: zo lang er geen adequate regelgeving is, zul je dit soort praktijken blijven zien."

Waterreus legt de bal bij de KNVB om er iets aan te doen. "Toezien op spelbederf, en dan doel ik op spelbederf in de breedste zin van het woord, zou nadrukkelijk tot het takenpakket van de VAR moeten behoren", stelt hij. "Als de VAR ziet dat Martínez (Ajax, red.) voor de zoveelste keer een tegenstander een gele kaart probeert aan te naaien, zou de VAR de mogelijkheid moeten krijgen om tegen de scheidsrechter te zeggen dat juist Martínez die gele kaart krijgt. En voor die toneelstukjes met de keepers zou hetzelfde moeten gelden."

Reactie KNVB
De KNVB noemt het simuleren van blessures om een tactische ingreep te doen 'niet wenselijk'. De voetbalbond stelt dat er 'in algemene zin' wordt gekeken wat ertegen gedaan kan worden, aldus het AD. De actie van Okoye wordt niet verder onderzocht. Volgens de KNVB is de FIFA aan zet voor het wijzigen van spelregels.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie