Een voetballeven boven de poolcirkel: 'Joe Hart wist het even niet meer'

Een voetballeven boven de poolcirkel: 'Joe Hart wist het even niet meer'

27-03-2022 15:00 Laatste update: 15:47
17

Guy Habets

Joshua Smits is onderdeel van een Noors voetbalsprookje. Bij Bodø/Glimt, een club wiens stadion boven de poolcirkel ligt, werd de doelman uit Nijmegen twee keer kampioen en maakt hij een nu al historisch Europees seizoen mee. VoetbalPrimeur sprak met hem over de charme en de bijzonderheden van voetballen in het koude noorden van Noorwegen.

Op het eerste gezicht is het een scenario dat niet zou misstaan in een jongensboek. Van keepen bij NEC en Almere City (zie foto boven) op het tweede Nederlandse niveau naar tweemaal landskampioen worden en grote ploegen frustreren in de Conference League. Smits maakt het allemaal mee, maar dan wel bij een club die in het noorden van Noorwegen ligt. Bodø is een rustig stadje boven de poolcirkel waar voetballen, werken en het leven überhaupt heel anders is dan wij hier in Nederland gewend zijn. In gesprek met VoetbalPrimeur deelt Smits daar de nodige fraaie anekdotes over.

Neem bijvoorbeeld de maanden december en januari, waarin het amper licht is boven het Aspmyrastadion. "Dan begint het om drie uur 's middags al heel donker te worden", vertelt de doelman uit Nijmegen. "Op het ergste moment van het jaar is het dan overdag misschien een uur licht. Je hebt niet echt het gevoel dat je dan een hele dag geleefd hebt en je hele ritme verandert, omdat je denkt dat het avond is als de zon onder is gegaan. Dan wil je gaan avondeten, maar dat hoeft dan helemaal nog niet."

Ook de kou is alomtegenwoordig in Bodø, al vindt Smits dat na een paar maanden allemaal wel meevallen. "De gevoelstemperatuur kan zeker wel eens de min twintig aantikken, zeker als er snijdende wind is, maar het is hier niet structureel diep onder nul. Het is vaak gewoon rond het vriespunt. Het weer is voornamelijk heel erg onvoorspelbaar: sneeuw, regen en zonneschijn kunnen elkaar snel afwisselen. Er is eigenlijk maar één zekerheidje en dat is dat het gewoon vaak sneeuwt."

Dat trainen dan niet altijd ideaal is, beaamt de 29-jarige goalie. "Er zijn wel eens van die dagen dat je hoopt dat de training snel voorbij is wanneer de wind over het veld raast en de ballen alle kanten op gaan. Wij hebben velden in de buitenlucht, maar veel mensen gebruiken hier indoorhallen met een kunstgrasveld. Dan heb je er natuurlijk minder last van. Wat wij in januari doen? Op trainingskamp gaan in Spanje, haha. Dan ontlopen we de ergste kou en kunnen we ons toch goed voorbereiden."

De Noren kunnen echter niet altijd uitwijken en moeten zo nu en dan wedstrijden in erbarmelijke omstandigheden spelen. Smits kan zo een aantal voorbeelden opnoemen. "We speelden een keer bij Rosenborg in december, die hadden een bevroren veld waar we gewoon op gespeeld hebben. Dan zit je met twee thermolagen aan op de bank en heeft iedereen snowboots aan. Dat geldt ook voor al onze thuiswedstrijden in november en december. Het ergste wat ik ooit meemaakte is dat een thuisduel stilgelegd werd door een sneeuwstorm, maar dat we na een half uur gewoon weer doorspeelden. De tegenstander wilde niet nog een keer helemaal naar Bodø afreizen!"

Toch zijn de spelers in de Noorse competitie, en dus ook Smits, er ondertussen wel aan gewend. Dat geldt niet voor clubs die in Europees verband naar het Aspmyrastadion afreizen. "Die zijn een ander klimaat gewend en vragen zich dan af waar ze terecht gekomen zijn. Ik zag in de thuiswedstrijd tegen Celtic (2-0 winst, red.) Joe Hart in de catacomben, die een regenjas onder zijn wedstrijdshirt had aangetrokken. Die vroeg aan mij hoe wij het hier vol konden houden, ook omdat ik daar gewoon in de korte broek met thermoshirt stond. Hij wist het even niet meer."

Mensen die van warmte houden verklaren de Nijmegenaar wellicht voor gek, maar zelf geniet hij met volle teugen van alles wat hij meemaakt bij Glimt. "Ik heb nu heel veel over alle ongemakken gesproken, maar het is echt wel fantastisch wat hier gebeurt. In de zomer is het bijvoorbeeld alleen maar licht en kun je om twee uur 's nachts wakker worden omdat het licht vol op je raam staat. Dat is toch bijzonder? Daarnaast is de natuur hier geweldig, zijn de mensen ontzettend aardig en is alles top geregeld. Noorwegen is een prima land om te wonen."

Smits heeft het goed bij Bodø, zo veel is duidelijk. De goalie speelt niet zo vaak als hij zelf zou willen, maar is wel onderdeel van de Europese stuntploeg die in de groepsfase van de Conference League al van AS Roma won en na gewonnen knock-outtweeluiken met Celtic en AZ weer de kans krijgt om de Romeinen pootje te lichten. De keeper zou iedere voetballer die het avontuur kan aangaan in Scandinavië dan ook aanraden om de kans met beide handen aan te grijpen. "Zeker met eventuele Europese wedstrijden erbij moet je het absoluut doen. Het is hier fantastisch."