Amsterdammer Tissoudali ziet droom uitkomen: "Het is zeker ongelooflijk"
Voor Tarik Tissoudali is vorige week een droom uitgekomen. De Amsterdammer speelde in 2018 nog voor De Graafschap, maar gaat nu met Marokko naar het WK in Qatar. Een bijzondere voetbalreis voor de 29-jarige aanvaller, die pas op latere leeftijd doorbrak in het profvoetbal.
Tissoudali noemt het behalen van het WK het hoogtepunt uit zijn carrière. "Ja, zeker. Het WK is mooier dan de Champions League. Dat zeggen mensen die allebei de toernooien gespeeld hebben. Ik kan niet wachten om erbij te zijn", zegt hij. Marokko is in de groepsfase gekoppeld aan België, Kroatië en Canada en heeft dus flink wat voor de kiezen gekregen. "Het zal niet makkelijk worden, maar alles is mogelijk", zegt Tissoudali. "Kroatië en België zijn toplanden en we mogen Canada zeker niet onderschatten. België is de favoriet, denk ik. Veel zal afhangen van de vorm van de dag."
Het feestje na de kwalificatie is goed gevierd. "Het werd overal gevierd. Niet alleen in Marokko, maar ook in Frankrijk, België en in Amsterdam. Marokkanen zijn heel trots op het voetbal en leven volop mee. Toen we aankwamen bij het hotel, was het ook gekkenhuis. We gaan er het beste van proberen te maken."
Het behalen van het WK is een positieve afleiding van wat zich rond de nationale ploeg van Marokko afspeelt. Bondscoach Vahid Halilhodzic ligt overhoop met sterspelers Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui: de twee willen niet meer voor Marokko uitkomen zolang hij bondscoach is. "In de groep merken we er eigenlijk niets van, we praten er ook niet over", zegt Tissoudali. "Het leeft meer bij de buitenwacht en media, denk ik. De supporters willen ze er graag bij hebben, maar we hebben in tweeënhalf jaar tijd maar één keer verloren en dat is ook niet niks. Het is moeilijk om er iets over te zeggen. Mazraoui en Ziyech zijn wereldsterren, maar de trainer heeft het ook goed gedaan. Ik hoor meerdere verhalen, dus ik weet niet precies hoe of wat."
Groeispurt
Tissoudali heeft de afgelopen jaren een knappe groeispurt doorgemaakt. In Nederland speelde hij voor Telstar, SC Cambuur, VVV-Venlo en De Graafschap, maar hij kwam pas echt los in België. Tissoudali was bij Beerschot al snel onmisbaar en zijn cijfers bij KAA Gent (dit seizoen zestien goals en vier assists in 28 wedstrijden) spreken ook voor zich. Maar weinigen hadden tijdens zijn periode in Nederland durven voorspellen dat hij deze ontwikkeling door zou maken.
"Ik heb altijd vertrouwen gehad in mijn kwaliteiten, maar het hangt ook af van de juiste trainer en het systeem. Ik ging naar VVV-Venlo in de Eredivisie, maar daar speelden we onder Maurice Steijn heel verdedigend. Daardoor gooide ik min of meer een half jaar weg en moest ik een stapje terugdoen (bij De Graafschap in de Keuken Kampioen Divisie, red.), om er daarna weer een vooruit te maken. Bij een aanvallende ploeg kom ik gewoon meer tot mijn recht", zegt Tissoudali.
Via de amateurs naar het WK: het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Tissoudali speelde bij SV Argon en Sparta Nijkerk, voor hij op relatief late leeftijd (21) de stap naar het profvoetbal maakte. Hij is dus een laatbloeier. "Ja, het is zeker ongelooflijk, een droom. In de jeugd speelde ik altijd al op een hoger niveau, maar interesse was er nooit. Uit het niets kwam Telstar. Dat geloofde ik in eerste instantie niet omdat ik de hoop eigenlijk al opgegeven had, maar het bleek toch waar te zijn. Ik was 21 jaar en speelde nog bij Sparta Nijkerk... Dat er een profclub voor mij zou komen, had ik echt niet meer verwacht. Toen Telstar kwam, besloot ik me vol te focussen op voetbal en daar heb ik alles voor opzij gezet. Ik denk niet dat ik al aan mijn top zit, maar dat ik nog beter kan worden."
De transfer naar het Belgische Beerschot in 2018 bleek voor Tissoudali een gouden move. "Noa Lang en ik zijn een van de weinigen die de afgelopen jaren geslaagd zijn in België. Maar het is eerder andersom: er zijn veel spelers die het in België minder goed doen en in Nederland juist wel, bijvoorbeeld Dessers. In België is het een stuk fysieker. Ik speel nu onder een trainer (Hein Vanhaezebrouck, red.) die aanvallend voetbal speelt. Als je continu mee moet verdedigen in plaats van aanvallen, is dat heel anders. Dan heb je weinig aan mij."
Marokko en toekomst
Bij Beerschot besloot Tissoudali ook het behalen van de nationale ploeg als doel te stellen. "Ik had opties om in Amerika te spelen, maar ook in Saudi-Arabië en bij Gent. Ik heb bewust voor Gent gekozen omdat ik voor Marokko uit wilde komen. Dat was een moeilijk besluit, maar samen met mijn vrouw heb ik toch de knoop doorgehakt en een sportieve keuze gemaakt. Ik heb nu in de Conference League gespeeld en denk dat ik klaar ben voor de Europa League of misschien zelfs Champions League."
"Er is ook interesse van clubs uit België, Spanje en Italië die ieder jaar Champions League spelen. Dat moet de volgende stap worden voor mij: me Europees meer laten zien. Dat kan ook bij Gent. Daar ben ik nog mee in gesprek, maar dat is op dit moment nog niet zo serieus dat ik er met mijn zaakwaarnemer over heb gesproken. Ik wil eerst het seizoen afmaken, zo hoog mogelijk eindigen in de play-off l (de kampioenscompetitie, waaraan de top-vier met een gehalveerd aantal punten begint, red.) en de bekerfinale winnen. Daar ligt nu de focus op. Rond de zomer weten we meer over wat er volgend jaar met Gent gebeurt. Het is ook nog niet zeker of onze trainer blijft, dat zal voor mij ook een rol gaan spelen. Ik wacht het nog even af."