Corruptie in Qatar opnieuw aangestipt: 'Die zijn nu dood, geschorst of gevangen'

Corruptie in Qatar opnieuw aangestipt: 'Die zijn nu dood, geschorst of gevangen'

04-04-2022 23:55
42

Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, staat achter de uitspraken van Louis van Gaal over het WK in Qatar. Het bestuurslid is het met de Oranje-bondscoach eens dat het eindtoernooi nooit in de oliestaat georganiseerd had mogen worden. 

Van Gaal liet tijdens de persconferentie weten het 'bullshit' te vinden dat Qatar het WK mag huisvesten. "Dat het toernooi op verkeerde grond is toegewezen, ben ik helemaal met Louis eens", stelt De Jong bij Op1. "In 2010, toen het is toegewezen, hebben wij direct gezegd dat we het niet eens waren met zowel het proces als de criteria. Dat is wat Louis zegt." Twaalf jaar geleden deed Nederland samen met België ook een bid op het WK 2022, maar het werd Qatar.

"De mensen die dit destijds hebben gekozen, zijn nu dood, geschorst of zitten in de gevangenis", wijst De Jong op de corruptie. "Het is een tweetrapsraket. Michael van Praag, de eerdere voorzitter van de KNVB, was in 2014 de eerste die naar Sepp Blatter (voormalig FIFA-baas, red.) stapte en zei: tot hier en niet verder. Uiteindelijk heeft de FBI het voetbal geholpen en twintig mensen opgeschoond."