VP's Elftal van de Week: Ajax en Heerenveen domineren, 9 van de 18 clubs aanwezig

VP's Elftal van de Week: Ajax en Heerenveen domineren, 9 van de 18 clubs aanwezig

11-04-2022 10:00 Laatste update: 10:07
45

Zelden is ons wekelijkse sterrenelftal zo gevarieerd geweest als in speelronde 29 van dit Eredivisie-seizoen. Van de achttien clubs is de helft vertegenwoordigd, alleen Ajax en sc Heerenveen leveren meer dan één speler.

Andries Noppert (Go Ahead Eagles)
Pieter Bos verdient na Vitesse-SC Cambuur een eervolle vermelding, maar dé keepende uitblinker van dit weekend was toch echt Noppert: de boomlange Fries zweefde vrijdag tegen Willem II door zijn doelgebied, als Gordon Banks in zijn beste dagen. "Noppert in Oranje", zongen ze al in De Adelaarshorst.

Eli Dasa (Vitesse)
Vitesse boekte een glansloze 1-0 zege op het verzwakte SC Cambuur, maar Dasa was wel op dreef. De Israëliër leidde vanaf rechts het ene na het andere gevaarlijke moment in, maar had de pech dat zijn ploeggenoten niet op scherp stonden.

Sven van Beek (sc Heerenveen)
Hij zal voor altijd verbonden blijven aan zijn eigen doelpuntenrecord, maar Van Beek is zoveel meer dan dat. Zijn eerste Eredivisie-doelpunt sinds Valentijnsdag 2016 – in het goede doel welteverstaan – was de kroon op een uitstekende derby tegen FC Groningen.

Daley Blind (Ajax)
Hij had met zijn vorige optredens geen punten gescoord bij een deel van de Ajax-aanhang, maar Blind bewees zaterdag weer zijn waarde. Tegen Sparta werd een achterstand goedgemaakt, met Blind als drijvende kracht.

Joey Veerman (PSV)
De PSV-opstelling tegen RKC Waalwijk week op zes plekken af van die tegen Leicester City, maar Veerman was volgens Schmidt nog nodig. En de Volendammer behoorde opnieuw tot de uitblinkers: met zijn fraaie openingstreffer zette hij PSV op het juiste spoor tijdens het Brabantse tussendoortje.

Zian Flemming (Fortuna Sittard)
Waar zou nummer vijftien Fortuna zijn zonder Zian Flemming? Tegen FC Utrecht hielp de smaakmaker zijn ploeg aan een meer dan welkom punt, door zich in beide strafschopgebieden te onderscheiden: eerst maakte hij zijn zesde treffer van het seizoen, in de allerlaatste minuut van de blessuretijd trad hij op zijn eigen doellijn handelend op.

Orkun Kökcü (Feyenoord)
Het zou zomaar kunnen dat de Turkse international bezig is aan zijn afscheidstournee in de Eredivisie, na het beste seizoen uit zijn carrière. Zijn doelpunt tegen Heracles Almelo kwam met enig fortuin tot stand, zijn optreden op het Almelose kunstgras was meer dan uitstekend. Welke Europese (sub)topclub pikt Kökcü op?

Virgil Misidjan (FC Twente)
Daan Rots en Dimitris Limnios waren de laatste weken de vaste mannen op de Enschedese flanken, Misidjan moest een pas op de plaats maken. Nadat Rots uitviel tegen NEC, greep Misidjan zijn kans met beide handen aan: tijdens zijn 75 minuten durende invalbeurt was hij met een doelpunt en een assist van doorslaggevend belang.

Gervane Kastaneer (PEC Zwolle)
Ein-de-lijk viel het dubbeltje eens de goede kant op voor Kastaneer, voorafgaand aan PEC Zwolle-AZ de meest besproken man in de ESPN-studio. Hij had sinds augustus 2019 niet meer gescoord en zag dit seizoen de ene na de andere treffer afgekeurd worden. Tegen AZ bekroonde hij een sterk optreden met een langverwachte treffer én drie meer dan welkome punten voor zijn ploeg.

Sydney van Hooijdonk (sc Heerenveen)
In de Keuken Kampioen Divisie heeft hij zichzelf wel bewezen, op het hoogste niveau wilde het allemaal minder vlotten. En dus kon Van Hooijdonk zo'n optreden als tegen FC Groningen prima gebruiken. Met twee treffers was hij de held van de derby.

Dusan Tadic (Ajax)
Wéér ging het niet vanzelf voor Ajax en wéér was het de captain die opstond. Dankzij een assist en een rake penalty van Tadic werd er na een achterstand alsnog gewonnen van Sparta. En dat maakt vijftien treffers en twintig assists over dit seizoen en 91 goals en 89 assists in vier jaar Ajax: krankzinnige cijfers.