Van Bommel breekt lans voor De Jong: 'Kijk de laatste 30 jaar maar na bij Barça'

Van Bommel breekt lans voor De Jong: 'Kijk de laatste 30 jaar maar na bij Barça'

11-04-2022 23:15
56

Mark van Bommel geniet van de wederopstanding van oude bekende Luuk de Jong bij FC Barcelona. De spits maakte zondagavond zijn vijfde doelpunt in zeven competitieduels sinds de jaarwisseling en bezorgde Barça vlak voor tijd de zege tegen Levante.

Volgens Van Bommel is De Jong één van de beste koppers die hij ooit gezien heeft. "Noem mij maar een betere kopper dan Luuk? Hij heeft daar een geweldig gevoel voor. Dat heeft Ronald Koeman heel goed gezien toen hij hem naar Barcelona haalde", laat de momenteel clubloze trainer weten aan De Telegraaf. "Kijk de laatste dertig jaar maar na: er heeft geen één kopsterke spits als Luuk bij Barcelona gespeeld. Wel aardige koppers, maar geen specialist zoals Luuk."

Van Bommel ziet types als De Jong sowieso steeds minder vaak in het hedendaagse voetbal. "Heel veel teams hebben snelle spelers voorop en er wordt veel over de grond gevoetbald. Dan moet je héél goed zijn, denk aan Liverpool of Manchester City, om tegen elke ploeg maar goals te kunnen maken. Als dat niet lukt, is Luuk natuurlijk een fantastisch plan B."

Dat De Jong niet het Barcelona-DNA heeft, hoeft dan ook geen nadeel te zijn, vindt Van Bommel. "Hij is geen typische Barcelona-speler. Maar dat was ik ook niet", lacht de Limburger. "Hij kan ook starten, is ook goed met de voeten, als aanspeelpunt. Tactisch slim ook, bijvoorbeeld in de momenten van drukzetten. Luuk is voor elke trainer een ideale speler om in je selectie te hebben."