NEC test als eerste Nederlandse club met gezichtsherkenning als 'toegangsbewijs'

13 april 2022 om 16:30

NEC gaat als eerste club in de Eredivisie testen met het gebruik van gezichtsherkenning om toegang te verlenen tot het stadion. Op 8 mei zullen leden van de businessclub gebruik gaan maken van het systeem.

Fansite ForzaNEC meldt dat er een speciale app gebruikt zal worden om het paspoort en het gezicht van de supporter te scannen. Daarvoor wordt FastID, een bedrijf van suikeroom Marcel Boekhoorn, ingeschakeld. Die scans kunnen dan gebruikt worden om zonder seizoenkaart of ticket het stadion in te kunnen. Er hoeft alleen een gezichtsscan te worden gedaan.

De thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles zal voor de businessclubleden te bezoeken zijn door middel van gezichtsherkenning, maar dat wil zeker niet zeggen dat de fans van de Nijmegenaren er op korte termijn ook iets van gaan merken. Tegenover VoetbalPrimeur meldt NEC dat men eerst zal evalueren hoe de tests in de businessclub verliepen en dat er daarna pas nagedacht zal worden over het op grotere schaal inzetten van het systeem.

NEC speelt op zaterdag 23 april thuis tegen Ajax, maar dan zal er dus geen gebruik gemaakt worden van het systeem. Of dat op zondag 15 mei in de seizoensafsluiter tegen Fortuna Sittard wel zal gebeuren, is niet duidelijk. Verder spelen de Nijmegenaren nog uitwedstrijden bij FC Utrecht en PSV.